Granice ciągu
O.: jak wyznaczyc dwa podciagi z lim cos(nπ) ?
x→∞
28 paź 23:29
Artur z miasta Neptuna:
Najlepeij jeden z 'n' pazyystymi a drugi z nieparzystymi (wtedy wyjdzie Ci ze ich granice sa
rozne)
29 paź 07:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
cos π = cos (3π) = cos(π + 2kπ) = 0
cos (2π) = cos (4π) = cos(2π + 2kπ) = 1
po drugie
tam chyba limn−>∞
29 paź 10:07
O.: faktycznie, n . dziękuje za odpowiedz

a takie zadanko " Wykaz przy pomocy ciagow ze nie
istnieje granica lim xsinx"
x→
∞
29 paź 15:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogicznie
wybierasz dwa podciągi które mają różne granice ... najlepiej wybrać z:
x = π/2 +2kπ
x = 0 +2kπ
x = π/2 +2kπ
wtedy będziesz miał granice:
+∞
0
−∞
29 paź 16:41