matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczyć funkcje odwrotne do podanych i naszkicować ich wykresy
Dawid:
f(x)=x2−4x, x∊<2
∞
) f(x)= 2x2, x∊<0
∞
)
28 paź 23:29
maniek:
a) f(x) = x
2
− 4x y = x
2
− 4x x
2
− 4x − y = 0 Δ = 16 + 4y ⇒
√
Δ
=
√
16 + 4y
4 −
√
16 + 4y
x
1
=
∉ Z
2
4 +
√
16 + 4y
x
2
=
2
f(x)
−1
= 2 −
√
4 + x
28 paź 23:32