granice
maniek: Oblicz granice:
a) a
n =
n√12012 + 22012 + 32012 + ... + n2012
a)
n√n2012 ≤ a
n ≤
n√n * n2012
n√an = 1
Zatem a
n → 1
i jak to dalej?
28 paź 23:28
maniek: Proszę o sprawdzenie a) i pomoc przy b)
28 paź 23:33
ICSP: a)
n√an = 1

To jakieś bzdury
| | n | |
b) Musisz pokazać że |
| idzie do 0 przy n idącym do nieskończoności . Ja bym to zrobił z |
| | 2n | |
twierdzenie Stolza
28 paź 23:35
maniek: a) tak tutaj się pomyliłem ale 1 z tego będzie

Dokładnie wzorku nie pamiętam jak go zapisać
b) nie miałem tego twierdzenia
28 paź 23:37
ICSP: Szeregi miałeś ?
28 paź 23:38
maniek:
28 paź 23:40
ICSP: No to ja proponuję zrobić tak :
Narysować w układzie współrzędnych funkcje y = n oraz y = 2
n .
I napisać coś w tym stylu :
" Jak widać na załączonym rysunku funkcja y = 2
n szybciej idzie do nieskończoności od funkcj y
| | n | |
= n dlatego lim |
| = 0 dla n −> ∞" |
| | 2n | |
Jest jeszcze inny sposób − pokazanie wprost z definicji ale w tym sposobie już Ci niestety nie
pomogę
28 paź 23:42
maniek: a mógłbyś pokazać, jakby miałoby być to z szeregów?
28 paź 23:43
ICSP: z szeregów bardzo prosto :
tworzymy wiec szereg :
∞
∑ a
n
n=1
i sprawdzamy jego zbieżność z kryterium Cauchego :
| | 1 | |
lim n√an = |
| < 1 zatem szereg jest zbieżny. Skoro jest zbieżny to spełnia również |
| | 2 | |
warunek n →
∞
konieczny zbieżności szeregów : lim a
n = 0
n→
∞
28 paź 23:49
maniek: ok, mniej więcej rozumiem, jeszcze pytanie mam do przykładu:
| n2 + n + 1 | |
| jakie zrobić oszacowanie, aby móc skorzystać z tw. o 3 ciagach? |
| (n + sinn)2 | |
29 paź 00:02
ICSP: | n2 + n + 1 | | n2 + n + 1 | | n2 + n + 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| (n+1)2 | | (n + sinn)2 | | (n−1)2 | |
29 paź 00:06
maniek:
| n2 + n + 1 | | n2 + n + 1 | |
| ≤ an ≤ |
| |
| (n + 1)2 | | (n − 1)2 | |
| | n2 + n + 1 | | | |
limn→∞ |
| = |
| =1 |
| | n2 + 2n + 1 | | | |
| | n2 + n + 1 | | | |
limn→∞ |
| = |
| = 1 |
| | n2 − 2n + 1 | | | |
Zatem: a
n → 1, ok?
29 paź 00:15
maniek: A można jakoś łatwo taką granicę obliczyć: cn = n√n2 ?
29 paź 00:16
maniek:
29 paź 00:20
kylo1303: Można, g=1. lim n√n=1
29 paź 00:21