fizykaaaaaaaaa :(
jok:

Gładki tor zakończony jest pętlą o promieniu R. Ciało zsuwa się z wysokości 2R, na jakiej
wysokości odpadnie od toru?
Z jakiej wysokości powinien zsunąć się by przejechać pełny tor?
28 paź 23:22
Nienor: Z zasady zachowania energii mogę stwierdzić, że energia potencjalna ciała na szczycie równi
musi być równa sumie energi potencjalnej i kinetycznej w najwyższym miejscu do jakiego
dojedzie ciało:
| | 1 | |
mg2R= |
| mv2+mgh − gdzie h to wysokość na jaką dojedzie ciało.
|
| | 2 | |
w dalszym ciągu brakuje nam v, należy się terez zastanowić pod wpływem jakiej siły ciało spada
na ziemię, oczywiście jest to siła ciężkości F=mg, siłą utrzymującą ciało na torze jesz siła
odśrodkowa:
| | mv2 | |
F= |
| . Moment kiedy te siły się równoważa jest tym kiedy ciało jeszcz nie spadnie:
|
| | R | |
v
2=Rg
Drugie podobie tylko że teraz pierwsze równie ma postać:
Głową za to nie ręcze, ale powinno być dobrze
28 paź 23:51
jok: dziękuje pięknie
29 paź 00:17
jok:

Poprawiam rysunek.
Co do pierwszego zgubiłeś g, ale to szczegół

a) h = 1,5h
b)h = 2,5r
29 paź 00:27
Nienor: oj tam, oj tam.
Choć powinnam się od razu ogarnąć, bo przecież wtedy h wyszłoby większe od 2 R.
29 paź 00:40