Zad 6
Jakub: Zad 6 matura − poziom rozszerzony
Zadanie 6. (5 pkt)
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log2cosx(9−x2) i zapisz ją w postaci sumy przedziałów
liczbowych
13 maj 15:08
k0lo: banał straszny

układ równań rozwiązujesz:
2cosx>0
2cosx≠1
9−x
2>0
czyli,
cosx>0 czyli x ∊ (−π/2 ; π/2)
cosx≠1 , czyli x≠π/3 i x≠−π/3
9−x
2>0 (3−x)(3+x)>0 ⇒ x∊ (−3;3)
odp. x∊ (−π/2;−π/3) u (−π/3;π/3) u (π/3;π/2)
13 maj 16:06
YolMan: 2cosx>0
2cosx≠1
9−x2>0
9−x2>0 (3−x)(3+x)>0 ⇒ x∊ (−3;3)
zrobilem tylko to

potem pomylilo mi sie , Mam nadzieje ze 1−2pkt wpadna
13 maj 16:15
Mickej: a kolo ma źle
13 maj 16:19
ada: proste bylo, ale ja zapisalam jako x (−π/2,π/2) \ {π/3,−π/3} wiec pewnie zle
13 maj 16:19
Michał : eeee to widze że jednak z jeden tylko pkt mi utną za to
13 maj 16:21
Mickej:
| | π | | π | |
cos>0 nie tylko w przedziale (− |
| ; |
| ) no ale widzę że niektórzy o tym zapomnieli |
| | 2 | | 2 | |
13 maj 16:22
Michał : fakt mickej
13 maj 16:23
adi: hahah jaki zal
13 maj 16:23
Michał : +kπ do każdego
13 maj 16:23
radek: | | π | | π | |
D: x∊ ( − |
| , |
| \ { −2 , 2} taka wam dziedzina wyszla? |
| | 2 | | 2 | |
13 maj 16:24
k0lo: nawet + 2kπ do każdego , ale to nie ma znaczenia przy odpowiedzi
13 maj 16:25
imię lub nick: mi wyszło:
o ile dobrze pamiętam
13 maj 16:27
łukasz :): tylko ze w tresci masz 2cosx a nie cosx wiec napewno ten wynik jest zły
13 maj 16:40
Bogdan:
Ad. zad. 6
Tak zapisałbym początek rozwiązania tego zadania:
f(x) = log
2cosx(9 − x
2)
Założenia:
| | π | | π | |
1. 2cosx > 0 ⇒ x ∊ (− |
| + k*2π, |
| + k*2π), gdzie k ∊ C. |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | π | | π | |
2. 2cosx ≠ 1 ⇒ cosx ≠ |
| ⇒ x ≠ − |
| + k*2π i x ≠ |
| + k*2π. |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
3. 9 − x
2 > 0 ⇒ (x − 3)(x + 3) < 0 ⇒ x ∊ (−3, 3)
Dziedziną funkcji jest iloczyn przedziałów wymienionych w 1 i 2 i 3.
{tu szkic z przedziałami}
D
f: x ∊ .....
13 maj 16:43
k0lo: łukasz jeśli zdawałeś maturę z matematyki to życzę powodzenia, jeśli zamierzasz zdawać to
daleka droga przed Tobą

podziel sobie nierówność 2cosx>0 przez 2 i zobacz co z tego wyjdzie.....
13 maj 17:24
Mickej: Bogdan jest chyba nauczycielem

a tak poza tym ja też tak mam

tylko bez szkicu przedziałów
13 maj 17:29
Zoraj: Cholera zapomniałem o tych kπ! masakra
13 maj 17:57
mm4: jak napisalem: x∊(−3; 3) U (−π/2 + 2kπ ; π/2 + 2kπ)\ (−π/3 + 2kπ, π/3 = 2kπ) to mam dobrze

13 maj 18:26
Mickej: chyba
13 maj 18:27