Pochodna pochodnej
Anna: Wyznacz przedział wypukłości i wklęsłości oraz punkty przegięcia funkcji :
| | −x+1 | |
policzyłam pochodną f'(x) = |
| , ale pochodna pochodnej wychodzi mi jakaś |
| | (x2+1)2 | |
kosmiczna, więc pewnie coś robię źle, może mnie ktoś delikatnie nakieruje, jak policzyć
pochodną pochodnej? (mi wyszło coś takiego : f"(x)=
| | −2(x5+x3−x4+3x+2) | |
|
| |
| | (x2+1)4 | |
28 paź 23:19
aniabb:
zabrakło ci kwadratu w f'
a w f'' coś z błędami bo da się wyciągnąć 2x(x2+1) zanim wymnożysz
28 paź 23:25
aniabb:
| | 2x(x2+1)(−x2+1+2x2−2) | | 2x(x2+1)(x2−1) | |
f''= |
| = |
| |
| | (x2+1)4 | | (x2+1)4 | |
28 paź 23:29
Anna: zapomniałam dopisać tego kwadratu, miałam go

spróbuję dojść do tego f'', przeogromne dzięki
28 paź 23:40
Anna: a skąd to 2x na początku, skoro jest − x2?
28 paź 23:45
aniabb: pochodna z x2 to −2x ale minus został w nawiase
29 paź 00:02
Anna: ok, chyba już doszłam do właściwego wyniku, ale może pomogłabyś mi Aniu jeszcze trochę?
| | −2x (x2 + 3 − 2 x4) | |
teraz wyszedł mi ostateczny wynik f"(x) = |
| |
| | ( x2+1)4 | |
we wcześniejszych przykładach, które liczyliśmy na ćwiczeniach, przyrównywałam do zera
ułamek,wychodził mi wzór funkcji kwadratowej albo sinusoidy, dalej liczyliśmy miejsca zerowe
(punkty przegięcia), ale tu nie wiem za bardzo co z tym wynikiem dalej zrobić? jak będzie
wyglądał wykres tej funkcji? jak wyznaczyć punkty przegięcia z takiego wzoru?
29 paź 00:11
aniabb: masz wcześniej policzone..nie wymnażaj nawiasów, a szukaj co się da wyciągnąć
29 paź 00:12
aniabb: ok..faktycznie nimus 1 a nie plus ..Twoje jest ok
29 paź 00:16
aniabb: w liczniku masz 2x(x2+1)(x2−3)
miejsca zerowe x=0 x=√3 x=−√3
29 paź 00:18
Anna: x= 0, x=1, x= −1 ? powinny wyjść 3 punkty przegięcia , w x= 0, x= √3, x= −√3 (y'ków nie
piszę, bo to chyba mniej istotne)
29 paź 00:21
Anna: hm, widocznie jeszcze gdzieś rachunkowy, przeliczę jeszcze raz, ale dzięki bardzo
29 paź 00:22
29 paź 00:25
29 paź 00:26