matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
hsfsd:
π
1
3π
cos(α−
), jeśli sin(α−7
π)=0,9 i α∊(
,2π)
2
2
2
pomocy kompletnie nie wiem co zrobić
28 paź 23:13
Nienor:
Korzystam ze wzorów redukyjnych:
1
3
3
sin(α−7
π)=sin[−(6π+
π−α)]=−sin(
π−α)=cosα=0,9
2
2
2
cosα=0,9
π
π
cos(α−
)=cos(
−α)=sinα
2
2
3
sinα=
√
1−cos
2
α
jeżeli α∊(
π;2π) sin jest ujemny.
2
28 paź 23:22