Wykres funkcji |x^2−5x+3|
Kuba: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|x2−5x+3|. Korzystajac z wykresu funkcji f, podaj rozwiązania
równania |x2−5x+3|=3.
Wiem, że trzeba najpierw narysować wykres funkcji x2−5x+3 potem narysować tą funkcję
uwzględniając wartość bezwzględną. Wiem dlaczego rozwiązaniem jest 0 i 5 natomiast nie mogę
zobaczyć na wykresie dlaczego 3 i 2 też są możliwymi rozwiązaniami.
28 paź 23:05
Ajtek:
Jak już masz wykres funkcji |f(x)|, to narysuj prostą y=3 i będziesz wszystko widział.
28 paź 23:08
Kuba: Dalej nie widze dlaczego akurat 3 i 2 sa rozwiazaniami
28 paź 23:27
Ajtek:

A teraz?
28 paź 23:30