wykres
Ala: narysuj wykres funckji tg(x−π)/2 i podaj jego monotoniczność, dziedzinę itp.
28 paź 23:01
Ala: bardzo potrzebuję
29 paź 08:45
29 paź 15:59
Saizou : | | tg(x−π) | | 1 | |
czy też taki |
| = |
| tg(x−π) |
| | 2 | | 2 | |
29 paź 16:02
Ala: ten 1) tgx−π2 zupełnie nie wiem za co się zabrać, a muszę jeszcze wypisac wszystko:
dziedzinę, monotoniczność, przeciwdziedzinę, okresowość itp.
29 paź 17:36
Ala: rysuje wykres w programie ale nie rożni się on zbytnio od standardowego tg(x). Nie wiem tylko
jak go opisać
29 paź 19:17
Ala: jest mi ktoś w stanie pomóc ?
29 paź 20:14
Ala: brakuje mi tylko opisu do niego
29 paź 21:45
Mila:

1) wykres
a)g(x)= tg(x) (popielaty)
| | π | |
b)g(x)→T[π/2;0] h(x)=tg(x− |
| ) niebieski |
| | 2 | |
rozciągniecie wykresu h(x) wzdłuż osi OX i mamy
| | x | | π | |
f(x)=tg( |
| − |
| ) zielony. Okres T=2π |
| | 2 | | 2 | |
Do opisu narysuję jeszcze raz tylko jeden.
29 paź 23:01
Ala: super ! już go rysuję. Siedzę na tym i siedzę.. jeszcze tylko ten opis
29 paź 23:14
Mila:

2) dziedzina
2) funkcja rosnąca w przedziałach:
(2kπ;2π+2kπ) i k∊C
3) przecidziedzina =R
4) T=2π okres
29 paź 23:15
Ala: a jak jest z parzystością i różnowartościową ? i czy istnieje funkcja przeciwna
29 paź 23:17
Mila: Jest różnowartościowa w każdym przedziale, jak podałam wyżej i w takim przedziale ma funkcję
odwrotną.
Funkcja odwrotna dla przedziału:
x∊(0;2π)
| | x | | π | |
y=tg( |
| − |
| ) Obustronnie arctg |
| | 2 | | 2 | |
x=2arctgy+π
Zamiana zmiennych
y=2arctgx+π
29 paź 23:44