zadanie równanie
adaś:
Rozwiąż równanie a
2(x−1)−ab=b
2(x+1)+ab, gdzie a i b są parametrami.
i teraz chyba mam podać rozwiązania, jak to się robi w ogóle ? Pomożecie ?
28 paź 22:20
asdf: a
2x − a
2 = b
2x + b
2 + ab
a
2x − b
2x = a
2 + b
2 + ab
x(a
2 − b
2) = a
2 + b
2 + ab
| | a2 + b2 + 2ab − ab | |
x = |
| |
| | a2 − b2 | |
| | (a + b)2 | | ab | |
x = |
| − |
| |
| | (a − b)(a + b) | | a2 − b2 | |
| | a + b | | ab | |
x = |
| − |
| |
| | a − b | | a2 − b2 | |
28 paź 22:33
asdf: adaś, już jestem zmęczony, więc lepiej sprawdź czy ja nie zrobiłem błędu
28 paź 22:33
asdf: możesz tak to jeszcze zapisać (jak chcesz skomplikować sprawę, ale nie znam treści więc Ci
napisze):
| | b | | a | |
a2 − b2 = (a + b)(a − b) = a(1 − |
| )b( |
| − 1), czyli: |
| | a | | b | |
28 paź 22:38
Krzysiek : Jesli a i b sa parametrami to nasz w zadaniu podane ile wynosi a i ile wynosi b . Teraz do
wyliczonego x podstaw te liczby za a i b i wylicz ile wynosi x
28 paź 22:43
Mila: a
2(x−1)−ab=b
2(x+1)+ab
a
2(x−1)−b
2(x+1)=2ab
a
2x−a
2−b
2x−b
2=2ab
x(a
2−b
2)=a
2+b
2+2ab
dla a
2≠b
2⇔a≠b i a≠−b
Adaś dobrze obliczyłeś. Nie zapomnij o o zastrzeżeniach.
28 paź 22:44
Krzysiek : Asdf zrobiles blad bo od razu pominales (−ab) z lewej strony rownania
28 paź 22:48
Mila: Liczba rozwiązań
1)a≠b i a≠−b jedno rozwiązanie
2)a=b brak rozwiązań
3)a=−b nieskończenie wiele rozwiązań.
28 paź 22:50
asdf: no tak, nie zauważyłem...
28 paź 22:56
adaś:
dziękuje Wam

, Mila możesz mi jeszcze powiedzieć jak się zapisuje te rozwiązania ,na co ma
patrzeć przy ich zapisywaniu?
31 paź 19:22