trygonometria.
Karlo: Wyznacz czesci wspolna dziedziny funkcij √√3sinx − sin2x i przedzialu <0;2π>
28 paź 22:11
Karlo: √3sinx − sin2x >0 − nie mam pomyslu jak to rozwiazac, pomozcie..
28 paź 22:20
Karlo: ,
28 paź 22:24
Eta:
√3sinx−2sinx*cosx ≥0
| | √3 | |
sinx(√3−2cosx)≥0 miejsca zerowe sinx=0 v cosx= |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
sinx(cosx− |
| )≤0 i x€ <0,2π> |
| | 2 | |
dokończ ..........
28 paź 22:31
Karlo: czemu mniejsze?
to trzeba na dwa prypadki zrobic..?
28 paź 22:38
Karlo: tu trzeba dwa przypadki?
28 paź 22:39
Eta:
Pomnożyłam nierówność przez (−1)
| | √3 | |
bo √3−2cosx = −(2cosx−√3)= −(cosx− |
| ) |
| | 2 | |
| | √3 | |
i otrzymujesz: sinx(cosx− |
| ) ≤0 |
| | 2 | |
28 paź 22:42
Karlo: tak to wiem tyle po prostu mecze ta nierownosc i czy to trzeba zrobic tak ze najpierw dla obu
dodatnich potem dla obu ujemnych?
28 paź 22:46
Karlo: nawiasów
28 paź 22:46
Karlo: u Cb troche inaczej bo Ty masz ujemne wiec +− i −+
28 paź 22:47