Rozwiąż równanie
Paula: Wyznacz wszystkie n
n6−14n4+49n4=x4
28 paź 22:06
Paula: >
28 paź 22:12
sushi_gg6397228:
lewa strona wzor (a−b)2
28 paź 22:12
Ajtek:
sushi przy tym zapisie nie widzę wzoru. To +49n4 mi nie pasuje.
28 paź 22:20
Paula: sorki rzeczywiście pomyłka... to jest 49n2
28 paź 22:23
Paula: >
28 paź 22:32
Paula: >>
28 paź 22:38
Paula: >>>
28 paź 22:42
Nienor: (n3−7n)2=x4
n3−7n=x2
n(n2−7)=x2
n(n−√7)(n+√7)=x*x
Coś więcej o tych liczbach tam nie ma przypadkiem podane?
28 paź 22:45
Paula: dodatnie całkowite
28 paź 22:47
aniabb: jeśli to że całkowite to kolejna wersja pytań olimpijskich z gimnazjum
28 paź 22:48
aniabb: czyli odpowiedź dopiero jutro po północy
28 paź 22:48
Paula: hmmm jeśli całkowite dodatnie to to samo co naturalne
28 paź 22:49
Beti: np tak:
x4 = n6 − 14n4 + 49n2
x4 = n2(n4 − 14n2 + 49)
x4 = n2(n2 − 7)2
x4 = [n(n2 − 7)]2
x2 = n(n2−7) −−> żeby to równanie było prawdziwe, to prawa strona musi być nieujemna, więc:
n(n2−7) ≥ 0
n(n−√7)(n+√7) ≥ 0
rozwiąż tą nierówność
28 paź 22:49
aniabb: po prostu zadanie olimpijskie ..więc bez komentarzy
28 paź 22:57
Paula: wychodzi, że n2 ≥ √7
28 paź 23:04
Karolek: i tak oto rozwiązałem zadanie...
28 paź 23:05
Karolek: dzięki Paula
28 paź 23:05
aniabb: tiaaa.... i nieskończenie wiele rozwiązań
28 paź 23:06
Karolek: ale większych lub równych √7
28 paź 23:07
Karolek: kochana
28 paź 23:07
aniabb: porozmawiamy pojutrze
28 paź 23:09
Nienor: nie
n∊[−√7;0]∪[0;√7]
Kolrjna rzecz musi się n(n2−7) dać rozłożyć na parzystą liczbę takich samych czynników.
28 paź 23:09
AC:
Przykład jak niewiedza uszczęśliwia.
28 paź 23:12
Karolek: po pierwsze pomyłka bo n2 ≥ √7 a nie n ≥ √7
28 paź 23:12
Karolek: nie no ale się serio pytam aniu to −−−> n2 ≥ √7
nie wyznacza według ciebie n?
28 paź 23:19
aniabb: nie
28 paź 23:21
Karolek: w sumie to nie rozumiem czemu bo dla mojego głupiutkiego mózgu to tam jest napisane że n to
liczby większe od 4√7...
28 paź 23:29
Karolek: widze że taka matma to za wysokie progi na moje 15−letnie nogi więc dobranoc pani
28 paź 23:34
aniabb: zapraszam we wtorek na kontynuację
28 paź 23:35
Porky: Mi się wydaje, że on to dobrze zrobił...
28 paź 23:44
Porky: Chociaż...
28 paź 23:44
Porky: Mogę mu napisać rozwiązanie?
28 paź 23:49
Ajtek:
Nie, to jest zadanie olimpijskie
28 paź 23:51
Porky: OK już przepisuję
28 paź 23:53
aniabb: Rozwiązania dopiero WE WTOREK
28 paź 23:58