Obliczenie boku w trójkącie
Huzzar:

Da się obliczyć czerwony odcinek
28 paź 22:05
sushi_gg6397228:
tw cosinusow
28 paź 22:06
Huzzar: tylko chyba nie bardzo wiem jaki mam tu wzor zastosowac. z tego co czaje to musze miec miare
kąta przeciwnego do szukanego odcinka. a tu takiego nie ma..
28 paź 22:24
aniabb: 1702 = 502 +x2 −2*50*x*cos135°
28 paź 22:25
aniabb: potem Δ x1 i x2 i pewnie będzie jeden ujemny
28 paź 22:27
Huzzar: dzieki. jeszcze jak wymysle jak to przeliczac w excelu to bedzie git

x jest niewiadomą i excel mi powie ze jak nie wiem co chce tam wpisac to sie ..... haha
28 paź 22:29
28 paź 22:30
Huzzar: niestety musze to zrobic w excelu, i potrafie w nim naprawde poterzne rzeczy robic ale jak mam
wprowadzic wzor z matmy do mnie zalewa. Musze wymyslec formule na obliczanie tego odcinka.
Przy zmianie kąta i danych. Ma wyliczac ten odcinek.
28 paź 22:34
aniabb: no to jako formułę wstawić wzorek na x2
28 paź 22:35
aniabb:
x=ABcosα+√A2B2cos2α−b2+C2
28 paź 22:38
Huzzar: nie czaje. jak wpisze x w formule to wywali mi blad #Value
28 paź 22:39
Huzzar: o widzisz to juz moze smigac
28 paź 22:40
Huzzar: nie no wzorek wczesniejszy calkiem spoko tylko jak musze podac wartosc C to sie skonczylo moje
tworzenie formuly. Bo o ile mi sie wydaje to wlasnie tego szukam .... albo czegos tu nie
kminie
28 paź 22:45
Huzzar:
28 paź 22:48
Huzzar: heelp
nie czacze kmy
28 paź 22:51
aniabb: jak szukasz c to wprost wzorek
c= P{a2+b2−2abcosα}
28 paź 22:51
aniabb: p to pierwiastek
28 paź 22:52
Huzzar: szukam a. walnolem sie w tej rycine

trygonometria zawsze mnie potrafila zniszczyc

ŁAAAJJ
28 paź 22:53
aniabb: no to na a masz o 22:38
28 paź 22:54
Huzzar: no ok a cos z alfy powinien wyjsc na minusie

bo ex podaje mi ze to −0,99609
28 paź 22:55
Ajtek:
cos135
o<0
Przecież to II ćw. układu wsp., a tam dodatni jest tylko sinus

.
28 paź 22:57
Huzzar: nie smiechac sie ze mnie

a jak zapisac wzor z 22:38 w takiej postaci jak ten nizej

c= P{a2+b2−2abcosα}
bo w tamtym cos mi sie gubi

a=
28 paź 23:00
Huzzar:

dobra zeby to jakos skonsolidowac w jedna KUPE
szukamy odcinka a zaznaczonego na czerwono
x=BCcosα+√B2C2cos2α−B2+C2
tak powinno byc
28 paź 23:07
aniabb: tak
28 paź 23:10
aniabb: nieeee chwila\
28 paź 23:12
Huzzar: no nie. bo policzylem i wyszlo −1,85.... bla bla i tak dalej, a raczej odcinek nie jest na
minusie
28 paź 23:14
aniabb:
x=bcosα+√b2cos2α−b2+c2
28 paź 23:14
aniabb: teraz ok
28 paź 23:16
Huzzar: ok juz sprawdzam....
jak zadziala to ztawiam kawe i ciacho
28 paź 23:17
Huzzar: wyszlo mi okolo 518 a powinno byc okolo 130
ale chyba wiem dlaczego. pod pierwiastniem jest (b do 2 * cos alfy do 2 * alfa .... itd czy nie
tak
28 paź 23:23
Huzzar: ktos ma jeszcze jakies pomysly
28 paź 23:39
aniabb: tak tam są kwadraty
28 paź 23:40
aniabb: możesz jeszcze sprawdzić z minusem przed pierwiastkiem
28 paź 23:41
Huzzar: no to nie smiga... mam ten rysunek w cad i jest okolo 130 a z obliczen wynika ze powinno byc
501 co jest trudne do zrobienia przy sumie pozostalych bokow 220 ;>
28 paź 23:43
Huzzar: ok
28 paź 23:43
Huzzar: −600,86
28 paź 23:44
aniabb: ale wtedy ujemny..pewnie coś z kwadratami pomieszałeś albo z długością pierwiastka
28 paź 23:45
Huzzar: jest mocno do bani.... ale wielkie dzieki za pomoc
28 paź 23:45
aniabb: mi wychodzi około 130 z tego wzoru
28 paź 23:46
Huzzar: no pod pierwiastkiem ma byc wszystko po znaklu +
28 paź 23:46
Huzzar: masakra... jak Ty to robisz hahaha
CZARODZIEJKA
28 paź 23:47
aniabb: a przed pierwiastkiem co masz?
28 paź 23:48
Huzzar: x=bcosα+√b2cos2α−b2+c2
50*cosα+P{50
2*cosα
2−50
2+170
2}
tak
28 paź 23:50
28 paź 23:55
aniabb: masz gotowca
28 paź 23:55
aniabb: a zamieniłeś stopnie na radiany
28 paź 23:55
Huzzar: a widzisz i tu moze byc ten myk
28 paź 23:59
Huzzar: a za tego gotowca to musze zabulic czy jak

bo cos mi tam nie smiga. Poza tym mam juz nerwice
bo paluje sie z tym od 4 godzin i mi sie fajki juz koncza.... jutro nad tym posiedze, albo
gdzies znajde jakies rozwiazanie, bo to co podalas pewnie dziala tylko jak je wklepie w exa to
wychodza blady albo na minusie.
29 paź 00:05
aniabb: no masz gotowy arkusz excelowski
29 paź 00:06
aniabb: to wrzuć swój do tego speedy share i daj link sprawdzę
29 paź 00:07
Huzzar: dobra mam gotowca. o tej godzinie to nawet pluku nie potrafie pobrac hahaha. dzieki wielkie za
pomoc
kawa i ciacho czeka
29 paź 00:08
aniabb: będę jutro..pisz jakby co
29 paź 00:09
Huzzar: juz smiga i jest tak jak jak CAD pokazuje

dobre ciachoooo

hehe
dobrej nocy, czesc, jeszcze raz dzieki
29 paź 00:11
aniabb: uff
29 paź 00:20