Zad4
Jakub: Zad 4 matura − poziom rozszerzony
Zadanie 4. (5 pkt)
W skarbcu królewskim było k monet. Pierwszego dnia rano skarbnik dorzucił 25 monet,
a każdego następnego ranka dorzucał o 2 monety więcej niż dnia poprzedniego. Jednocześnie
ze skarbca król zabierał w południe każdego dnia 50 monet. Oblicz najmniejszą liczbę k, dla
której w każdym dniu w skarbcu była co najmniej jedna moneta, a następnie dla tej wartości k
oblicz, w którym dniu w skarbcu była najmniejsza liczba monet.
13 maj 15:00
ada: podbijam, ja zle rozwiazalam
13 maj 16:14
k0lo: Nie wiem czy to dobrze zrobiłem, ale potraktowałem to jako ciąg, w którym an= −25 + (n−1)2
następnie sprawdziłem kiedy an=0 :
−25 +2n −2 = 0 2n=23 n=13/2
a więc przy 14 wyrazie skarbnik dał więcej monet niż król.
liczymy S13
S13=[(−25 −1)/2]13
S13= −169
aby w skarbcu została choć jedna moneta k − S13 ≥1 k≥170
z tego wynika , że 13 dnia było najmniej monet....
Zastrzegam , że nie dałbym sobie uciąć ręki za ten sposób rozumowania
13 maj 16:14
YooLman: Ja sobie oznaczylem
25 jako a1 R=2
Krol bierze 50 wiec a1+xr>50 Wyszlo a1+13r>50
Wiec 14 dnia skarbnik wkladal juz wiecej do skarbca niz krol zabieral. Czyli przez pierwsze 13
dni musialo malec.
Potem sobie wyliczylem 50*13 − 13x(49+25/2)= 169
Fajnie czyli potrzeba 169 monet w skarbcu zeby krol mogl sobie wszystko ladnie brac, Ale miala
zostac chociaz jedna moneta. Wiec K =170
Jak juz wczesniej napisalem logiczne jest ze jezeli przez 13dni malalo to najmniej bylo 13 dnia
Dokladnie 1 moneta.
Nie wiem ile dadza za to pkt ale coz coz licze na komplet
13 maj 16:22
Mickej: z tym chyba największy problem miałem a to proste było

ja również doszedłem do tego że k≥170 i że najmniej monet jest 13 dnia i jest ich aż "1"
13 maj 16:28
Tomek: Ogolnie to jest zadanie na myslenie , chyba najbardziej z tego zestawu. Mozna rozwiazac
wzorami, mozna zapisywaniem toku myslenia i i wyliczaniu kolejnych wartosci . mi zajelo okolo
20minut
13 maj 16:42