liczy zespolone
Daria: Jak obliczyć √3+4i
28 paź 21:44
ICSP: 2 + i v −2 − i
28 paź 21:44
sushi_gg6397228:
√3+4i= a+bi obustronnie do kwadratu i ptoem porownac czesci rzeczywiste z rzeczywistymi a
urojone z urojonymi−−> dostaneisz uklad rownan
28 paź 21:45
Daria: skąd to wiozłeś?
28 paź 21:46
Nienor: z=x+yi x,y∊R
x+yi=√3+4i
x2+2xyi−y2=3+4i
x2−y2+2xyi=3+4i
x2−y2=3 i 2xy=4 wyliczyć x i y.
28 paź 21:47
Daria: Ja na lekcji liczyłam jakieś w0, w1....
28 paź 21:49
sushi_gg6397228:
tutaj masz brzydkie liczby
| | 3 | | 4 | |
jak policzysz kat dla |
| czy |
| |
| | 5 | | 5 | |
28 paź 21:53
konrad: na kalkulatorze
28 paź 21:54
Nienor: To ma tyle rozwiązań ile wynosi stopień pierwiastka, w tym przypadku można przedstawić tę
szukaną liczbę w postaci algeraicznej, podnieść równanie do kwadratu i wyliczyć te dwa
rozwiązania. Jeżeli pierwiastek jest wyższego stopnia to tak się liczy jak piszesz, tylko do
tego trzeba umieć przedstawić liczbę w postaci wykładniczej, a tu to trochę nie bardzo, chyba,
| | 3 | |
że wiesz jaki kąt ma cos równy |
| |
| | 5 | |
28 paź 21:54
asdf: x
2 − y
2 = 3
x
4 − 3x
2 − 4 = 0
x
2 = t ≥ 0
t
2 − 3t − 4 = 0
√Δ = 5
x = 2 ∪ x = −2
dla x = 2:
y =1
dla x = −2
y = −1
ODP:
z
0 = 2 + i
z
1 = −2 − i
28 paź 21:57
Daria: Dzięki za wyjaśnienie.
28 paź 21:57