FIZYKA
jarek: Trzy wagoniki kolejki o masach 2kg, 5kg i 6kg są połączone linkami i ciągnięte przez dziecko
siłą o wartości 65N. Zakładając, że można zaniedbać tarcie i opory ruchu, wyznacz (a)
przyśpieszenie układu wagoników oraz (b) naprężenia łączących je linek, uwzględniając również
naprężenie liny, za którą ciągnie dziecko.
pomoże ktoś, z jakich wzorów trzeba korzystać?
28 paź 21:29
aniabb: z II dynamiki Newtona
28 paź 21:30
aniabb:

F
w=ma
m
1=6kg m
2=5 m
3=2
m
1a = F−N
1
m
2a = N
1−N
2
m
3a = N
2
rozwiązujemy przez podstawianie
m
1a = F−N
1
m
2a = N
1−m
3a ⇒ m
2a+m
3a = N
1
m
1a = F−(m
2a+m
3a)
m
1a +m
2a+m
3a = F
a(m
1+m
2+m
3) = F
a=65/(6+5+2)=65/13
mając a liczysz N1 i N2
28 paź 21:40
jarek: dziękuję Ci bardzo <3
biorę się za analizowanie i obliczanie
28 paź 21:52
jarek:
N
1 = 35N
N
2 = 10N
dzięki jeszcze raz
29 paź 00:02
aniabb: zgadza się ..powodzenia
29 paź 00:09