wykonaj potęgowanie
Radko: witam czy mógłby ktoś mi to sprawdzić i wytłumaczyć przykład f
a) (2x+3y)2=4x2+12xy+9y2
b) (5a−2b)2=25a2−20ab+4b2
c) (−7x−4y)2=49x2+56xy+16y2
d) (√6p−p{15q)2=6p2+6√10pq−15p2
e) (m+1)3=m3+3*m2*1+3m*12=m3+3m2+3m+1
i ten nie szczęsny przykład f) (a+b+1)
28 paź 21:28
Beti: a) − d) dobrze
e) powinno być: m3+3m2*1+3m*12+13 = dalej dobrze
f) jaki wykładnik?
28 paź 21:32
Radko:
28 paź 21:34
Kejt: (jaka cyferka u góry za nawiasem)
28 paź 21:34
Radko: (a+b+1)2
28 paź 21:34
Radko: i wgl nie wiem jak to zrobić ?
28 paź 21:35
Beti: możesz tak: (a+b+1)2 = (a+b+1)(a+b+1) = i wymnożyć każdy przez każdy
lub tak: [(a+b)+1]2 = (a+b)2 + 2(a+b) + 1 = ... i dokończ
28 paź 21:37
Radko: a2+2ab+2a+b2+2b+1
28 paź 21:39
Beti:
28 paź 21:39
Radko: niby wiem że to się wzięło ze wzoru skróconego mnożenia
28 paź 21:40
Radko: dzięki Beti
28 paź 21:40
Beti:
28 paź 21:41
Radko: ale możesz i wytłumaczyć skąd wzięłaś [(a+b)+1] to na pewno wynika z moich braków ale nie wiem
28 paź 21:42
Beti: dodawanie jest działaniem łącznym, tzn takim, w którym mogę sobie "bezkarnie" dostawić taki
nawias.
A dostawiam nawias, ponieważ wzór skróconego mnożenia, który znamy mówi o kwadracie sumy
dwóch wyrazów a nie trzech − więc za pomocą nawiasu zamieniam sumę trzech wyrazów na sumę
dwóch wyrazów.
Mam nadzieję, że opisałam to w miarę jasno?
28 paź 21:46
Radko: a przy odejmowaniu jak by to wyglądało ?
28 paź 21:48
Beti: a to zależy
np a−b−1 = (a−b)−1
ale a−b−1 ≠ a−(b−1), jeśli już to: a−b−1 = a−(b+1)
zawsze trzeba sprawdzić, czy jak opuszczę nawias (ten, który sobie dostawiam), to dostanę to
samo co na początku
28 paź 21:52
Radko: ok już coś zrozumiałem dzięki wielkie za wytłumaczenie
28 paź 21:56
Beti: na zdrowie
28 paź 21:58
Radko: masz jeszcze chwile czasu ?
28 paź 22:00
Beti:
28 paź 22:02
Radko: polecenie rozłóż na czynniki:
a
4−b
4=(a
2−b
2)(a
2+b
2)=(a−b)(a+b)(a
2+b
2)
28 paź 22:04
Beti: dobrze
28 paź 22:05
Radko: a teraz jest taki:
a
4+b
4=[(a
2+b
2)+ab]
2
28 paź 22:05
Beti: tutaj to raczej tak:
a4+b4 = a4+2a2b2+b4−2a2b2 (dodaję i odejmuję, żeby dało się "zwinąć" ze wzoru skr.
mnoż.) = (a2+b2)2 − 2a2b2 = teraz zastosuj wzór na różnicę kwadratów
28 paź 22:10
Radko: ok
28 paź 22:13
Radko: a4+2a2b2+b4−2a2b2=a4+b4
28 paź 22:15
Radko: Beti jesteś wielka już to zajarzyłem
28 paź 22:16
Beti: w ten sposób dokończyłeś moje obliczenia? jeśli tak, to źle. Wzór na różnicę kwadratów to:
a2 − b2 − (a−b)(a+b). Z niego skorzystaj.
28 paź 22:17
Radko: ale dobrze wyszło
28 paź 22:20
Beti: nie, bo wróciłeś do punktu wyjścia, a miałeś rozłożyć na czynniki, czyli zapisać w postaci
mnożenia
28 paź 22:22
Radko: ok
28 paź 22:22
Radko: (a
2+b
2−
√2ab)
2(a
2+b
2+
√2ab
2)
28 paź 22:25
Radko: muszę pierwiastek bo jak będzie 2
2 to będzie 4 dobrze myślę
28 paź 22:26
Beti: 
tylko pierwszy nawias bez podnoszenia do kwadratu, a w drugim na końcu "b" bez kwadratu
28 paź 22:31
Radko: ok
28 paź 22:34
Radko: masz może jakieś przykłady podobne do tych żebym sobie zrobił ?
28 paź 22:36
Beti: Proszę bardzo:
1) 9x2 + 6√2x + 2 = ...
2) (5a+b)2 − (6a−b)2 = ...
3) 4x2 + 4x + 1 − y2 = ...
4) 16 − x2 + 10x − 25 = ...
28 paź 22:39
Radko: bardzo dziękuje zaraz zrobię
28 paź 22:41
Radko: a)
Δ=0
U({√2{3})2
28 paź 22:45
Radko: d) −(x−9)(x−1)
28 paź 22:48
Beti: d) dobrze
a) ?
28 paź 22:53
Radko: a te dwa rozwiązania wstawię jutro ,jak będziesz to sprawdzisz

dobranoc i jeszcze raz dzięki
28 paź 22:53
Beti: pamiętaj o wzorach skróconego mnożenia!
28 paź 22:53
Beti: dobranoc
28 paź 22:54
Radko: a nie mogłem
√2podzielić na 3 i to w nawiasie do kwadratu
28 paź 22:54
Radko: będę pamiętał
28 paź 22:54
Beti: ale gdzie ta postać iloczynowa
28 paź 23:01
Radko: Beti jesteś
29 paź 15:29
Radko: 2) (5a+b)2 − (6a−b)2 =(5a−b−6a−b)(5a−b+6a+b)=−(a+2b)(11a)
29 paź 15:32
zombi: (5a+b−6a+b)(5a+b+6a−b)=(−a+2b)(11a)=−(a−2b)(11a)
29 paź 15:46
29 paź 21:20
Beti: aleś namieszał
29 paź 21:46
Radko: witaj Beti
29 paź 21:47
Radko: w którym namieszałem
29 paź 21:47
Radko: 2) (5a+b)2 − (6a−b)2 =(5a−b−6a−b)(5a−b+6a+b)=−(a+2b)(11a)

w tym
29 paź 21:48
Beti: noooo
strasznie !
29 paź 21:53
Beti: tutaj masz różnicę kwadratów − rozpisz to pomału i porządnie. Pamiętaj o znakach − lepiej uzyj
na początku nawiasów do (a) i (b)
29 paź 21:55
Radko: ok
(5a+b−6a+b)(5a+b+6a−b) teraz dobrze
29 paź 21:59
Radko: no i teraz redukcja wyrazów podobnych (−a+2b)(11a)
29 paź 21:59
Beti: 
jeszcze tylko redukcja w nawiasach
29 paź 22:00
Beti: lepszy zapis, to: 11a(2b−a)
29 paź 22:00
Radko: no zrobiłem już redukcje zobacz post wyżej
29 paź 22:01
Beti: dawaj następne
29 paź 22:01
Radko: ok teraz ten nieszczęsny 9x2 + 6√2x + 2 =
29 paź 22:02
Radko: Δ=(6√2)2−4*9*2=0
29 paź 22:04
Beti: nie licz delty, tylko stosuj wzory skróconego mnożenia
29 paź 22:07
29 paź 22:07
Radko: (3x+√2)
29 paź 22:09
Beti: dopisz kwadrat i będzie OK
29 paź 22:10
Beti: teraz 3)
29 paź 22:11
Radko: najgorszy
29 paź 22:11
Beti: a tam zaraz najgorszy
29 paź 22:11
Radko: spróbuje jak tamte dałem rade to może i tego też
29 paź 22:12
Radko: (2x+1)
2−y
2
29 paź 22:15
Beti: bardzo dobrze. Jeszcze została Ci różnica kwadratów do zastosowania
29 paź 22:18
Radko: (2x+1−y)(2x+1+y)
29 paź 22:20
Beti:
29 paź 22:22
Radko: wow :szalony: mogę już maturę pisać
29 paź 22:23
Radko: ej Beti nie chciałabyś przypadkiem napisać za mnie matury z matmy
29 paź 22:24
Radko: ej jak masz jeszcze jakieś przykłady to napisz byłby wdzieczny
29 paź 22:26
Beti: 
ale z Ciebie marzyciel
29 paź 22:26
Radko: a co nie wolno
29 paź 22:27
Beti: sam chciałeś
2) 25x
2 − 3
3) (x+y)
2 − 2(x+y) + 1
4) 16 − x
2 + 10x − 25
5) (x
2+x)
2 − (x
2−x)
2
6) (x
2+x+4)
2 + 8x(x
2+x+4) + 15x
2
i co Ty na to?
29 paź 22:31
Radko: a ja Ci bardzo dziękuje za to i juz robię

sprawdzisz
29 paź 22:34
Radko: 2) (5x−
√3)(5x+
√3)
29 paź 22:35
Beti: OK
29 paź 22:38
29 paź 22:38
Beti: gdzieś Ci uciekło x
29 paź 22:40
Radko: oj tam oj tam
29 paź 22:41
Radko: 4) −(x−9)(x−1)
29 paź 22:44
Radko: 5)
(x
2+x−x
2+x)(x
2+x+x
2−x)=(2x)(2x
2) co Ty na to
29 paź 22:47
Beti: nonono! bardzo dobrze

tylko wymnóż to na końcu: = 4x
3
29 paź 22:50
Radko: ok teraz
6) (x2+x+4+√8x)(x2+x+4+√15x)
29 paź 22:52
Beti: rozpędziłeś się w obliczeniach niczym lokomotywa, ale ja mówię STOP
6) kombinuj dalej
29 paź 22:55
Radko: 3)
[(x+y)2−√2][(x+y)+1]
29 paź 22:55
Radko: ok a ja posłucha Cię i spróbuje jeszcze raz
29 paź 22:56
Beti: 3)
29 paź 22:59
Radko: też wiem że źle ale może cos w tym stylu (x+y)2−[2(x+y)+1] może cos w tym stylu ?
29 paź 23:02
Radko: dobra ja mykam spać może jutro coś wymyśle dobranoc i dzięki za poświęcony czas

i to
nie jedno się należy tylko cała skrzynka
29 paź 23:05
Beti: przyjrzyj się uważnie wyrażeniu
powinieneś zobacyć to:
o2 − 2o + 1 −−> widzisz wzór skr. mnoż ?
29 paź 23:06
Beti:

dobranoc
29 paź 23:07
Radko: widzę
29 paź 23:07
Radko: do jutra
29 paź 23:07
Radko: Beti na tamte nie mam pomysłu jakoś
30 paź 20:11
Radko: Beti popatrz teraz 6 przykład
6) (x2+x+4)2 + 8x(x2+x+4) + 15x2=
=(x2+x+4+√8x)(x2+x+4−√8x)(x2+x+4+√15x)(x2+x+4−√15x) ja to widzę chyba tak
30 paź 21:45
Beti: No jednak nie

podpowiedź:
3)
a = x+y
b = 1
wzór, według którego trzeba zwinąć, to
a2 − 2
ab +
b2
6) wzór na kwadrat sumy, ale ostatnim wyrazem powinno być wtedy 16x
2 a jest 15x
2,
więc dodaję ten brakujący x
2, ale też i odejmuję go, żeby bilans wyszedł na zero.
Wobec tego będzie:
(x
2+x+4)
2 + 2*4x*(x
2+4x+4) + 16x
2 − x
2 = ...
mam nadzieję, że dasz radę dokończyć
31 paź 18:21
Radko: tak dam radę
31 paź 20:14
wielomian : (x+y)
2 − 2(x+y) + 1=
x
2+y
2−2x−2y+1
4 lis 22:38