Wyznacz dziedzinę funkcji
Arek: a)f(x) = √x−1/x2 − 2
b)f(x) = √x−4*√x+1
ad.a
D = R\{√2}
ale czy trzeba jeszcze zająć się liczebnikiem dlatego, że jest pod pierwiastkiem? i jeśli tak
to jak to będzie wyglądało
ad.b
D=R\{4; −1} ?
Liczę na szybką odpowiedź
28 paź 21:09
asdf: x − 1 ≥ 0
x2 − 2 ≠ 0
x ≠ √2
x ≠ −√2
x ≥ 1
ODP:
x ∊ <1;√2)∪(√2;∞)
28 paź 21:14
Arek: a jak zrobić b?
(x−4)*(x+1) ≥ 0 ?
x2 + x −4x − 4 ≥ 0
x2 − 3x − 4 ≥ 0 i dalej pociągnąć do delty?
28 paź 21:19
Arek: podpowie ktoś?
28 paź 21:41
asdf:

bez sensu...pierw masz postac iloczynowa, zamieniasz na postac ogolna i znowu chcesz do postaci
iloczynowej.
28 paź 21:46