Rozwiązanie równania
Adrian: Witam jest ktoś wstanie rozwiązać te równania ?
Będę bardzo wdzięczny
log5(x+2)=log5(x−4)=1
5x+10*5x−2=725
rozumiem że tutaj (x+2) i (x−4) przyrównujemy do zera i liczymy delte może mi ktoś to jakoś
wyjaśnić ?
28 paź 21:03
Beti: nie za dużo tych "=" w pierwszym równaniu?
28 paź 21:08
Adrian: Przepraszam powinno być
log5(x+2)+log5(x−4)=1
5x+10*5x−2=725
28 paź 21:14
Adrian: Mógłby ktoś rozwiązać ?
29 paź 07:14
zombi: 5x+10*5x−2=725
5x−1*5+2*5*5x−2=725
5x−1*5+2*5x−1=725
5x−1(5+2)=725
5x−1=125 ⇒ x−1=−2 ⇒x=−1
29 paź 07:55
zombi: pierwszego ci nie zrobię, bo nie brałem logarytmów jeszcze...
29 paź 08:07
Ajtek:
Krok pierwszy dziedzina:
x+2>0 i x−4>0
1=log55
Wzorek:
logab+logac=loga(b*c)
log5(x+2)+log5(x−4)=log55
log5[(x+2)(x−4)]=log55
Mamy takie same podstawy, możemy opuścić je
(x+2)(x−4)=5
Teraz Δ, x1, x2
Sprawdzasz czy rozwiązania należą do dziedziny i tyle.
29 paź 08:16
aniabb: a nie powinno być ..Mamy takie same podstawy, więc korzystając z różnowartościowości funkcji
logarytmicznej
29 paź 10:47
Ajtek:
Winno powinno

Cześć
Aniabb 
.
29 paź 11:07