Zad 1
Jakub: Zad 1 matura − poziom rozszerzony
Zadanie 1. (4 pkt)
Funkcja liniowa f określona jest wzorem f (x) =ax+b dla x ∈ R .
a) Dla a = 2008 i b = 2009 zbadaj, czy do wykresu tej funkcji należy punkt P=(2009, 200922 ).
b) Narysuj w układzie współrzędnych zbiór
A ={(x,y):x∊<−1,3> i y=−12x+b i b∊<−2,1>}
13 maj 14:56
uzio:

ta po lewej to x=1 ta po prawo x=3 ta niżej ukośna y= −0,5x−2 ta wyżej y=−0,5x+1
y=ax+b
2009*2009 = L
2008*2009 + 2009 = P
P=2009 (2008 +1) = 2009*2009
L=P c.n.d
13 maj 15:37
radek: heh przydaly sie zadania Bogdana, ktore nam kiedys dawal

tak bym pewnie liczyl te liczby w
milonach
13 maj 15:41
YolMan: Czy podstawienie za y 2009
2
i Wyliczenie kalkulatorem ze wzoru funkcji x=2009
Mozna uznac za zbadanie czy ten punkt nalezy do wykresu?

(wkoncu po cos mamy ten kalkulator
13 maj 15:58
ada: no o to chodzilo wlasnie
13 maj 16:16
Bogdan:
Dzień dobry.
radku, to najprzyjemniejszy komplement, jaki otrzymałem w ostatnim czasie

, dziękuję.
Uważam, że tak należało rozwiązać ten fragment zadania:
f(x) = 2008x + 2009
f(2009) = 2008*2009 + 2009 = 2009(2008 + 1) = 2009 * 2009 = 2009
2
13 maj 16:19
Mickej: ja też tak uważam jak bogdan bo tak właśnie zrobiłem
13 maj 16:20
radek: tak zrobilem Bogdanie i to dzieki tobie, thx
13 maj 16:20
Bogdan:
Jak Ci poszło Mickej ?
13 maj 16:22
łukasz :): jakby ktoś mógł te zadanka z roz. zrobić i podać proponowane pkt. za każdą rzecz... byłbym
bardzo wdzieczny. Bo ja ta zaraz na zawał zajde z tych nerwów
13 maj 16:22
Mickej: Teoretycznie wszystkie zadania zrobiłem

jeśli mam jakiś błąd to tylko w zapisie lub w
drobnych rachunkach ale myśle że jest dobrze nawet bardzo dobrze

wszystko sobie ładnie
sprawdziłem i normalnie taka radocha mnie rozpiera teraz że no nie wiem
13 maj 16:25
13 maj 16:27
Bogdan:
Gratuluję Mickej. Cieszę się z Wami, widać, że praktyka na naszym forum przydała się.
13 maj 16:31
Tomek: Bogdan oczywiscie twoje rozwiazanie jest najlepsze i sam tak zrobilem.
Jednakze mysle ze podstawiajac za y 20092 i liczac sobie miliony na kalkulatorze tez mozna to
zrobic, wkoncu nie ma 1 sposobu.
13 maj 16:37
Bogdan:
W zadaniu jest polecenie
zbadaj, a nie oblicz
13 maj 16:46
Tomek: No no podstawiajac sam Y , zbadal czy x byl taki sam jak w punkcie P
13 maj 16:52
Damian: ja porównałem liczby 2009
2 i lewą stronę... potem tak wyszło ze 2009 wyciąbnąłem przed nawias
i kwadrat się uproscil... zostało 2009 = 2009
Czy to dobre rozwiazanie


L=P
13 maj 17:38