Zadania z logarytmów
leszekk: Jest ktoś wstanie zrobić te 2 przykłądy
Polecenie jest oblicz stosując własności logarytmów:
24+log25
3log510−log540
28 paź 20:46
ICSP: aa) 24 + log2 5 = 2log2 80 = 80
b) 3log5 10 − log5 40 = log5 1000 − log5 40 = log5 25 = 2
28 paź 20:48
sushi_gg6397228:
wzory znasz?
28 paź 20:48
Piotr:
24+log25 = 24*2log25 = 24*5=dokoncz
28 paź 20:48
Kejt: tam jest:
2
4+log25?
jeśli tak, to:
2
log216+log25=2
log280=80
co do drugiego, to przenieś 3 nad 10:
klog
ax=log
ax
k
i skorzystaj z:
28 paź 20:49
Piotr:
no pieknie
28 paź 20:50
leszekk: Wielkie dzięki
28 paź 20:56