wyznacz dziedzine funkcji.
iwona: wyznacz dziedzine funkcji.
a. y= √x−2
b. y= 3√x
c. y= 3√x−1+1
d. y = −√x+1+1
w funkcji a i b wystarczy napisać że funkcja ma być większa od zera?
c. d. nie rozumiem.
28 paź 20:33
Piotr:
a. x−2 ≥ 0
b. x ∊ R
poglowkuj
28 paź 20:35
Kejt: b) według mnie D∊lR ponieważ pod pierwiastkiem stopnia nieparzystego może być dowolna liczba,
nawet ujemna.
tak samo w c)
a w a i d to co pod pierwiastkiem musi być ≥0
i tyle.
28 paź 20:35
asdf: to nie jest ułamek...a właściwie to jest. zrób tak:
y =
√x − 2
to co u góry zawsze ≥ 0, jak jest w mianowniku pierwiastek to tylko > 0 ( nie mozna dzielic
przez zero), np.
x + 2≥ 0
x − 1 > 0
i część wspólna, ODP:
D = R ∊ (1;
∞)
28 paź 20:37
iwona: ale liczba pod pierwiastkiem chyba nie może być równa zero?
przynajmniej tak mnie kiedys uczyli w szkole.
28 paź 20:37
Piotr:
√0 = 0
28 paź 20:37
asdf: liczba pod pierwiastkiem nie może być ujemna..chyba, że jestes na studiach to pewnie niedlugo
| | 0 | |
poznasz. Mnie zawsze uczono, ze mianownik nie moze byc rowny zero oraz |
| to symbol nie |
| | 0 | |
oznaczony.
28 paź 20:42
Kejt: pod pierwiastkiem
parzystego stopnia

bo z
3√x można wszystko
28 paź 20:43
Piotr:
juz mialem to pisac
28 paź 20:45