Wykres funkcji
Zdzisio: Naszkicuj wykres funkcji (przedziałami liniowej) określonej wzorem
y=|5−x| + |5x+4| − |x−1| + |x+2|
Proszę o jakąś porade
28 paź 20:26
Beti: rozpatrz funkcję w 5−ciu przedziałach (rozpisz moduły z def.)
28 paź 20:30
Zdzisio: Błagam jaśniej
28 paź 20:44
Atroox: Mógł by to ktoś troche rozpisać?
28 paź 21:12
Atroox: Btw. Zdzisio chyba wałkujemy te same zadania
28 paź 21:13
Beti:

| | 4 | |
moduły zeją liczby (kolejno): 5, − |
| , 1, −2 |
| | 5 | |
zaznaczam je na osi − w ten sposób powstają przedziały, w których musisz rozpatrzyć wzór
funkcji
np:
1/ dla x ∊ (−∞,−2)
y = 5 − x + (−5x − 4) − (−x + 1) + (−x − 2)
y = 5−x−5x−4+x−x−x−2
y = −7x−1
czyli wykresem funkcji f(x) jest ta część prostej y = −7x−1, która mieści się w przedziale
(−∞,−2)
pozostałe przedziały analizujesz podobnie
28 paź 21:18
Atroox: No teraz coś kumam

Dzięki wielkie
28 paź 21:23
Paweł: "1/ dla x ∊ (−∞,−2)
y = 5 − x + (−5x − 4) − (−x + 1) + (−x − 2)
y = 5−x−5x−4+x−x−x−2
y = −7x−1
czyli wykresem funkcji f(x) jest ta część prostej y = −7x−1, która mieści się w przedziale
(−∞,−2)"
I co dalej z tym równaniem podstawiamy libczy z tego przedzialu i rysujemy ta prosta?
Czy liczby z innych przedziałow podstawiaomy do tego samego równania (y = −7x−1) czy wyznaczamy
nowe? Jeśli nowe to w jaki sposób?
Z góry dzieki
4 lis 20:23
Aga1.: W każdym przedziale będzie inny wzór
4 lis 20:26
Aga1.: W pierwszym przypadku jest mały błąd w drugiej linijce.
4 lis 20:29
Paweł: A z kazdego wzoru rysujemy prosta tak?
I jak mógł by ktoś wytlumaczyc w jaki sposob wyznaczac wzory do kolejnych przedziałow
4 lis 21:05
Krzysiek : Napisz dla jakich wartosci zeruja sie poszczegolne wartosci bezwzgledne czyli x= dla
poszczegollnych wartosci bezwzglednych
4 lis 22:20