wielomiany
PuRXUTM: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian W(x)=(m−4)x4−4x2+m−3 ma cztery
pierwiastki
28 paź 20:23
aniabb: t=x2 i delta >0
28 paź 20:24
aniabb: a i pierwiastki oba dodatnie żeby się dało potem odstawić do 4
28 paź 20:24
PuRXUTM: no tak myślałem z tym t ale nie wiedziałem co dalej
28 paź 20:25
Piotr:
m−4 ≠ 0
28 paź 20:26
PuRXUTM: o dzięki Piotr, trafne spostrzeżenie
28 paź 20:27
zombi: m≠4
t=x2
Δt>0
t1t2>0
t1+t2>0
28 paź 20:31
PuRXUTM: | | 7+√17 | |
wyszło mi m∊( |
| ;+∞) mógł by ktoś sprawdzić, jeśli ma ochotę ? |
| | 2 | |
28 paź 20:37