Uzasadnij, że liczba:
Jami: Uzasadnij, ze liczba:
a) 2
10+2
11+2
12+2
13 jest podzielna przez 15
b) 3
18+3
19+3
20+3
21 jest podzielna przez 40
przykład a zrobiłam:
2
10+2
11+2
12+2
13 = 2
10(1+2+2
2+2
3)=2
10*15=30
10
30
10:15 = 2
10
a przykład b nie wiem zupełnie od której strony ruszyć
28 paź 20:22
Kejt: na tej samej zasadzie:
b)=3
18(1+3
1+3
2+3
3)=3
18(1+3+9+27)=...
28 paź 20:24
Beti:

2
10*15 −
nie możesz tego wymnożyć, bo mnożenie jest podrzędne względem potęgowania
taki wynik zostaje, liczba 15*2
10 jest podzielna przez 15
28 paź 20:25
Jami: Dziękuję, już wiem
28 paź 20:26
Jami: Beti, dzięki. Nie wiedziałam za bardzo czy tak mogę więc zmienię
28 paź 20:26
Beti: OK i zapamiętaj na przyszłość
28 paź 20:28
rafi: 320 + 318
10 paź 18:56