Niewiadoma X
Qmi:
Treść zadania:
Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązańrównania ze względu na
wartości parametrów.
1. m2x−m2=4x+2m
2. mx−m2=2x+4
28 paź 20:22
Qmi: ~ Odświeżam
28 paź 20:31
aniabb: m2x−4x=m2+2m
(m2−4)x=m2+2m
jeśli m2−4 ≠0 to 1 rozwiązanie (dzielisz przez nawias
jeśli m2−4 =0 i m2+2m ≠0 sprzeczne
jeśli m2−4 =0 i m2+2m =0 nieskończenie wiele rozwiązań
analogicznie 2
28 paź 20:35
Beti: 1. m
2x − m
2 = 4x + 2m
m
2x − 4x − m
2 − 2m = 0
(m
2 − 4)x − m
2 − 2m = 0
1) jeśli m
2−4 ≠ 0 ⇒równ. ma jedno rozw.
czyli dla m ≠ −2 i m ≠ 2 równ. ma 1 rozw. postaci:
2) jeśli m
2−4 =0 i −m
2−2m = 0 ⇒ równ. jest tożsamościowe (ma niesk. wiele rozwiązań)
3) jeśli m
2−4 = 0 i −m
2−2m ≠ 0 ⇒ równ. jest sprzeczne (nie ma rozwiązań)
28 paź 20:43
Qmi: Właśnie mam problem z tym:
| | m | |
nie wiem jak zrobić aby wyszło |
| . |
| | m−2 | |
28 paź 21:03
aniabb: | m(m+2) | |
| dół to wzór skróconego mnożenia |
| (m−2)(m+2) | |
28 paź 21:10
aniabb: potem skracasz nawiasy
28 paź 21:10