Zadanie z parametrem
Atroox: Potrzebuje pilnie rozwiązania takiego zadania
Proszę o pomoc!
Dla jakich wartości parametru k równianie (k+2)x+(k−1)x+1+0
28 paź 20:13
Atroox: Poprawka
(k+2)x+(k−1)x+1=0
28 paź 20:23
Beti: i co z tym równaniem? ma być jakieś?
28 paź 20:46
Zdzisio: Polecenie brzmi :
Dla jakich wartości tego parametru k równanie (k+2)x+(k−1)x+1=0 ma dwa rozwiazania.
28 paź 20:50
Beti: to jest równanie liniowe? czy może raczej kwadratowe?
28 paź 20:53
Atroox: Nie mam pojęcia

wiem tylko tyle co jest napisane w poleceniu, które brzmi dokładnie tak jak
napisał Zdzisio. Dlatego nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
28 paź 20:56
Beti: sądząc po poleceniu to jest raczej równ. kwadratowe postaci:
(k+2)x
2 + (k−1)x + 1 = 0
ma 2 rozw., gdy:
rozwiąż oba przypadki i znajdź ich część wspólną
28 paź 21:01
Atroox: Mogła byś to trochę rozpisać? Bo nadal tego nie ogarniam.
28 paź 21:15
Beti: żeby równanie kwadratowe miało 2 pierw., to musi pozostać kwadratowe, dlatego a ≠ 0
a ≠ 0 ⇔ k+2 ≠ 0 ⇔ k ≠ −2
równ. ma mieć 2 pierw.,ale nie jest napisane, że muszą być różne, dlatego Δ ≥ 0
Δ ≥ 0 ⇔ (k−1)2 − 4(k+2) ≥ 0
rozwiąż tę nierówność i na koniec część wspólna obu warunków
28 paź 21:24