prawdopodobieństwo
max: jak to ruszyć


Rzucamy dwiema kostkami sześciennymi. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: a) suma wyrzuconych
oczek jest mniejsza od 10 b) iloczyn wyrzuconych oczek jest większy od 18 c) suma wyrzuconych
oczek jest podzielną przez 3
z tego nic nie łapię
28 paź 20:10
aniabb: zrób tabelkę 6x6 i wpisz sobie sumy liczb z góry i z dołu ..i dla iloczynu taka tabliczka
mnozenia
28 paź 20:12
aniabb: i policz potem na piechotę
28 paź 20:12
aniabb:

itd ...
28 paź 20:16
Beti: Ω = {(1,1), (1,2),...,(6,6)}
|Ω| = 6*6 = 36
A = {(1,1),(1,2),... − dużo jest tych par, więc lepiej zająć się zdarzeniem przeciwnym:
A' − suma oczek jest ≥ 10
A' = {(4,6),(5,5),(5,6),(6,4),(6,5),(6,6)}
|A'| = 6
28 paź 20:16
aniabb: a) można też przez przeciwne .. suma ≥10 a takich jest 6szt.
1−6/36 =30/36 =5/6
28 paź 20:17
Kejt:

a) czerwone
b) zielone
c) jest Twoje

Najprościej takie rzeczy robić tabelką i zaznaczać interesujące nas zdarzenia(sprzyjające)
potem wystarczy tylko je policzyć.
mam nadzieję, że rozumiesz?
28 paź 20:18
max: nie za bardzo
28 paź 20:27
Kejt: poziomo i pionowo mamy liczbę oczek jaka może nam wypaść(dwa razy, pionowo i poziomo, bo dwie
kostki)
z takiej tabelki możesz odczytać wszystkie możliwe wyniki bez ich wypisywania:
czyli przykładowo wytłumaczę Ci pierwszą linijkę:
w pierwszej linijce mamy wypisane oczka dla których na jednej kostce wypadło 1 a na drugiej 1,
2, 3, 4, 5, lub 6
czyli mamy pary:
1;1
1;2
1;3
1;4
1;5
1;6
i tak dalej..
są one zaznaczone na czerwono, ponieważ ich sumy:
1+1=2
1+2=3
1+3=4
1+4=5
1+5=6
1+6=7
są mniejsze od 10, czyli takie jakie Cię interesują w podpunkcie a)
teraz jasne?
jak nie to pytaj
28 paź 20:33
max: | | 7 | |
wynik podpunktu b wyszedł |
| |
| | 9 | |
28 paź 20:43
Kejt: niet

pokaż jak liczysz..
n
A=...
N=...
28 paź 20:45
aniabb: w b) 8/36 = 2/9
28 paź 20:46
28 paź 20:47
max: czy do kazdego podpunktu sa inne wzory

28 paź 20:48
max: liczyłem tak jak beti wyżej
28 paź 20:50
Kejt: nie..jest jeden ten sam
28 paź 20:51
max: aniabb prosze rozpisz mi to
28 paź 20:53
Kejt: nie ma tu nic do rozpisywania...po prostu liczysz kropki i dzielisz je przez wszystkie
możliwe(6*6=36)...
28 paź 20:53
max: ja naliczyłem 12 nie wiem czemu
28 paź 20:54
Kejt: Beti liczyła to inaczej − ze zdarzenia przeciwnego.
28 paź 20:55
max: dla punktu c
28 paź 20:55
Kejt: powinieneś zaznaczyć w c:
rząd z trójką (pionowo i poziomo)
i z 6(również poziomo i pionowo)
ponieważ 6=3*2 czyli dzieląc się przez 6 również dzieli się przez 3.
28 paź 20:56
Kejt: Niech mnie ktoś stąd wygoni..muszę wypracowanie pisać, a mnie do matmy ciągnie
28 paź 20:58
28 paź 20:58
Kejt: Max..policz to normalnie..
ile jest kropek w podpunkcie c)?
28 paź 21:00
max: to dla punktu b
28 paź 21:01
max: kurde juz mnie to denerwuje
28 paź 21:01
max: czyli mam zrobić tabelę sumująć tak jak w punkcie a
28 paź 21:03
Kejt:
Max..
czemu odejmujesz to od 1?
tak się liczy zdarzenie przeciwne..
(w tym przypadku bez sensu)
ale jakbyś chciał to musisz policzyć wszystkie niezakropkowane pola i wtedy to odjąć od 1.
28 paź 21:03
Kejt: możesz cały czas mieć tę samą tabelkę z podpunktu a) tylko zaznaczać innym kolorem/w inny
sposób.
28 paź 21:04
max: teraz to naliczyłem 23
28 paź 21:10
Kejt:
28 paź 21:12
max: policzyłem wszystkie 3, 6, 9 i 12 pionowo i poziomo i wyszło mi 24
28 paź 21:12
Kejt: gdzie Ty masz tam 9 i 12?
28 paź 21:13
max: kejt nie płacz bo sie zaraz ja rozpłaczę
28 paź 21:13
Kejt: aaj..teraz to moja wina..bardzo Cię przepraszam.
28 paź 21:13
max: 6+6 = 12
28 paź 21:14
Kejt: 28/36
w c)
masz rację.
28 paź 21:15
28 paź 21:15
max: a w b
28 paź 21:18
28 paź 21:18
Kejt: dobra..już się pogubiłam..ma być tak:
w c)..
takich głupot to już dawno nie napisałam..
skrzyżowało mi się mnożenie z dodawaniem.
i zapomnij o tym, co mówiłam odnośnie tego podpunktu..
28 paź 21:20
max: czyli jak to będzie
28 paź 21:21
max: a to wszystko można jeszcze skrócić?
28 paź 21:22
28 paź 21:26
Kejt: oczywiście, że można skrócić..ja to tak zapisałam, żeby było widać ile jest zdarzeń
sprzyjających
28 paź 21:28
28 paź 21:28
28 paź 21:29
max: c już rozumim
28 paź 21:31
max: a a się zgadza?
28 paź 21:31
Kejt: dokładnie

cieszę się bardzo
28 paź 21:32
max: kejt z czego masz to wypracowanie napisać?
28 paź 21:32
max: też się cieszę że doszliśmy do końca
28 paź 21:33
Kejt: z polskiego z ludzi bezdomnych..jesteś chętny?
28 paź 21:33
max: z matematyką miałem do czynienie 10 lat temu i teraz mi przyszło znów rozwiązywać zadania
28 paź 21:35
max: a jaki temat?
28 paź 21:35
max: ostatnio to z matmy to zajmowalem sie logiką i metodologią
28 paź 21:37
max: dosyć ciekawe to było jak człowiek w tym siedział
28 paź 21:37
Kejt: "W poszukiwaniu szczęścia. Dokonaj interpretacji podanego fragmentu "Ludzi bezdomnych"
Żeromskiego. Wnioski wykorzystaj w wypracowaniu na temat: Jaki system wartości reprezentują
bohaterowie powieści."
28 paź 21:38
max: podaj proszę temat to może pomogę
28 paź 21:38
max: na kiedy to potrzebujesz?
28 paź 21:39
Kejt: na jutro

powinnam się wyrobić..
28 paź 21:40
max: zobacze co da sie zrobić
28 paź 21:46
max: na jutro nie dam rady
28 paź 21:47
Kejt: Kochany jesteś

delektuj się ostatnimi godzinami weekendu...a ja przyjmę karę jaką przyszło
mi zapłacić za nie wzięcie się za to wcześniej..
28 paź 21:47
max: a no pozniej moze byc?
28 paź 21:51
Kejt: już tak długo zwlekaliśmy z klasą z oddaniem tego wypracowania, że zostanę zjedzona jeśli nie
oddam go jutro..
28 paź 21:52
max: jeśli moge zapytać to skąd jesteś ?
28 paź 21:52
Kejt: z Gdyni.
28 paź 21:54
max: pochochodze z kaszub a jestem w czechach
28 paź 21:58
Kejt: Spora przeprowadzka..
28 paź 22:01
max: jak wiesz gdzie sa sierakowice?
28 paź 22:01
max: masz gg
28 paź 22:02
max: albo skype?
28 paź 22:02
Kejt: Mam..ale nie napiszesz do mnie, bo mam zablokowane wiadomości od nieznajomych
28 paź 22:04
max: szkoda ze nie zaszliśmy się wcześniej
28 paź 22:08
max: to ja Tobie podam swój i do mnie napiszesz
28 paź 22:10
Kejt: dobrze, jeśli chcesz.
28 paź 22:11
max: za pare dni dostaniesz to wypracowanie
28 paź 22:12
max: co chcesz gg czy skype?
28 paź 22:13
Kejt: gg..ale nie pisz go..sama to już robię
28 paź 22:15
max: maksi−1977
28 paź 22:15
max: to jest mój skype
28 paź 22:16
max: gg nie pamiętam
28 paź 22:18