przedstaw w postaci iloczyn
nieogarniam: a) cosα+cos2α+cos3α
b) 1+sinα+cosα
nie mam pomysłu
28 paź 20:05
sushi_gg6397228:
rozpisz cos 3x=.... ze wzorow na potrojony kat
28 paź 20:08
raz: a)
cos(2a) = 2*(cos(a)2) − 1
cos(3a) = 4*(cos(a)3) − 3*cos(a)
b)
sin(a)2 + cos(a)2 + sin(a) + cos(a) = sin(a)cos(a)[(sin(a))/(cos(a)) + (cos(a))/(sin(a)) +
(1/cos(a)) + 1/(sin(a))]
lub wykorzystac fakt, ze cos(a) = sin(a + pi/2)
innego pomyslu nie mam
28 paź 20:16
nieogarniam: co do tego punktu a nie mieliśmy wzory na potrojony kąt więc taka metoda odpada...
28 paź 22:47
Beti: no to wykorzystaj wzór:
cos3a = cos(2a+a) = cos2a*cosa − sin2a*sina
28 paź 23:00
Mila: a) cosα+cos2α+cos3α=
=(cosα+cos3α)+cos2α=korzystam ze zoru na cosα+cosβ= ....
| | α+3α | | α−3α | |
=2cos |
| cos |
| +cos2α= |
| | 2 | | 2 | |
=2cos2αcos(−α)+cos2α=cos2α*(2cosα+1)
28 paź 23:11