Przybliżenia liczb
Jami: Przyjmując, że 29≈500 i 39≈20 000, podaj przybliżenie liczb:
a) 69 odp.: ok. 107
b) 212*310 odp.: ok. 24*107
c) 311218 (w ułamku) odp.: ok. 1825
a) 69 = (2*3)9 = 29*39 ≈ 500*20 000 ≈ 107
Czy ten przykład jest dobrze zrobiony? Z resztą kompletnie nie moge sobie poradzić. To znaczy
wynik wychodzi mi zupełnie inny.
28 paź 19:52
Beti:
a) dobrze
28 paź 19:57
sushi_gg6397228:
212= 23 *29= 8 * 29=...
28 paź 19:57
Beti:
b) 2
12 = 2
9+3 = 2
9*2
3 = 8*2
9
3
10 = 3*3
9
teraz już dasz radę?
28 paź 19:59
Jami: Chyba tak

b) 2
12 = 2
9+3 = 2
9*2
3 = 8*2
9
3
10 = 3*3
9
8*3*2
9*3
9 = 24*500*20 000 = 24* 10 000 000 = 24* 10
7
c) 3
11 = 3
2*3
9 = 9*3
9
2*{18} = 2
9*2
9
| | 9*39 | |
|
| = 9*20 000500*500 (zera się skrócą) = 1825 |
| | 29*29 | |
Dobrze teraz?
28 paź 20:08