jakiś lipny wersor...
asdf: wektory:
znajdź wersor leżący w płaszczyźnie x,y prostopadły do wektora [2,5,−6]
a * b = 0 <<<< jest prostopadły (skalarne mnozenie)
wspolrzedne wektora b:
[b
x, b
y, b
z], leży w płaszczyźnie ey ⇒ b
z = 0
[2 ,5, −6] * [b
x, b
y] = 0
2b
x + 5b
y = 0
jest to wersor, więc:
|b| = 1, ⇒
√bx2 + by2 + bz2 = 1 ⇒
√bx2 + by2 = 1
dwa układy:
| | −5by | |
2bx + 5by = 0 ⇒ 2bx = − 5by ⇒ bx = |
| |
| | 2 | |
b
x2 + b
y2 = 1
25b
y2 + 4b
y2 = 4
29b
y2 = 4
| | 4 | | 4 | |
by = √ |
| ⇒ ∪ by = −√ |
| |
| | 29 | | 29 | |
współrzędne wersora to:
lub:
dobrze?
28 paź 19:51
asdf:
28 paź 19:56
asdf: ?
28 paź 20:05
asdf:
28 paź 20:29
Godzio:
Jeżeli obliczenia są ok, to dobrze

(możesz w wolframa układ wpisać, żeby się upewnić)
Jedynie mi się nie podoba zapis: [2,5,−6] * [b
x,b
y]
Powinno być raczej: [2,5,−6] * [b
x,b
y,0]
28 paź 20:48
asdf: Ok dzięki, zwrócę uwagę na poprawną formę zapisywania równań
28 paź 21:02