pytanie równanie
adaś:
http://www.zadania.info/9877787
mam pytanie odnośnie zadania powyżej , a mianowicie nie wiem dlaczego oni dla :
x
1−1=a
2−4a−1
x
2−1=−(a
2−4a−1)
w pierwszym robią a
2−4a −1>0 i liczą to. A w drugim robią −(a
2−4a−1)+1>0 ←skąd tutaj jest
plus jeden? Dlaczego w drugim tą jedynkę przenoszą a pierwszym tego nie robią
28 paź 19:51
krystek: popatrz uważnie!
28 paź 19:59
adaś: możesz mi wskazać gdzie mam popatrzeć ?
28 paź 20:01
Kejt: zauważ, że jest zmiana znaku
28 paź 20:02
krystek: Na liczenie , strone podałeś!
28 paź 20:03
adaś: wiem że podałem stronę i temu się pytam gdzie mam popatrzeć, bo nadal nie bardzo wiem
28 paź 20:06
asdf: bo taki prosty przykład:
|−2| = 2
|2| = 2
28 paź 20:07
adaś: nadal nie rozumiem, dlaczego tej jedynki nie przenieśli w pierwszym działaniu, niech tylko ktoś
odpowie
konkretnie
28 paź 20:13
adaś: według mnie to tak idzie
|x−1| >0
x>1
−(x−1)>0
−x+1>0
−x>−1
x<1
28 paź 20:15
adaś: niech ktoś mi pomoże to zrozumieć
28 paź 20:23
adaś: ?
28 paź 20:39
Krzysiek : x1−1=a2−4a−1 bo nie zmieniaja znaku popuszczajac wartosc bezwzgledna ⇒x1=a2−4a−1+1 teraz
widzisz bo jest (−1) +1 a to jest zero wiec dlatego nie pisza tej jedynki bo dla nich to
oczywiste
Nastepnie
x2−1=−(a2−4a−1) bo zmieniaja znak opuszczajac wartosc bezwzgledna ⇒x2=−(a2−4a−1)+1 zlewej
strony to (−1) przeniesiono na prawa dlatego jest +1 na koncu .⇒x2=−a2+4a+1+1 =−a2+4a+2
28 paź 21:43
adaś: dzięki Krzychu
31 paź 19:23