matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ratunku
Załamka:
Ratunku
4
x−2
2
− 2
x+1
=8
x+1
3
−15
28 paź 19:44
Beti:
o ile dobrze widzę, to: 2
2*
x−2
2
− 2
x+1
= 2
3*
x+1
3
− 15 2
x−2
− 2
x+1
= 2
x+1
− 15
1
*2
x
− 2*2
x
= 2*2
x
− 15
4
1
15 = 4*2
x
−
*2
x
4
15
4
15 =
*2
x
/*
4
15
2
x
= 4
x=2
28 paź 19:50
Załamka:
Dziękuje
28 paź 19:53
Załamka:
Dziękuje
28 paź 19:54