styczna do okręgu
radzio: Znaleźć równanie stycznej okręgu x2 * y2 = 25:
a) przechodzącej przez punkt (−5;10)
b) równoległej do prostej x−y−4=0
28 paź 19:22
aniabb: y=ax+10+5a wstaw do równania okręgu i Δ=0
28 paź 19:28
aniabb: w b) y=x+b wstaw do równania okręgu i Δ=0
28 paź 19:28
Krzysiek : rownanie okregu to chyba x2+y2=25
28 paź 19:33
aniabb: drobiazg.. można się domyśleć
28 paź 19:34
radzio: hmm
28 paź 19:34
radzio: możesz mi to rozwiązać całe, bo dalej nie rozumiem
28 paź 19:35
radzio: bo w a i b bedą po 2 styczne
28 paź 19:36
radzio: a w b jak zrobie tak jak napisales to bede mial rownanie z dwoma niewiadomymi
28 paź 19:36
aniabb: b)
x2 + (x+b)2 =25
2x2 +2bx +b2−25=0
Δ= 4b2−8b2+200 = 0
−4b2=−200
b2=50
b=−5√2 b=5√2
Odp szukane styczne to y=x−5√2 lub y=x+5√2
analogicznie a
28 paź 19:39
radzio: tak racja x2 + y2 = 25
28 paź 19:39
aniabb: w delcie będzie już tylko b albo a w pierwszym........ a Δ=0 aby 1 punkt styczności
28 paź 19:40
aniabb:

zielona to pierwsza styczna ... niebieska to druga styczna
28 paź 19:42
radzio: dzieki

jestes wielka
28 paź 19:42
Eta:
150 w kapeluszu ?
28 paź 19:43
radzio: a skąd to równanie:
y=ax+10+5a
28 paź 19:44
aniabb:

oo 1 styczna w a) będzie x=−5
28 paź 19:45
aniabb: bo prosta y=ax+b przechodzi przez punkt (−5;10) wstawiasz współrzędne punktu za x i y i
wyliczasz b
10=−5a+b b=10+5a
więc y = ax + 10+5a
28 paź 19:47
radzio: juz rozumiem dzieki
28 paź 19:53