matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność
Konrad:
|x−
√
3
|
+
7
√
625*(−125)
≥ x+5
√
3
−x
28 paź 19:14
think:
625 = 5
4
125 = 5
3
7
√
625*(−125)
= −5
|x −
√
3
|
− 5 ≥ x + 5
√
3
− x
|x −
√
3
|
− x −10 ≥ 0
√
3
− x
1
o
x >
√
3
|x −
√
3
|
= −1
√
3
− x
−1 − x − 10 ≥ 0 x ≤ −11 odpada ponieważ x >
√
3
2
o
x <
√
3
|x −
√
3
|
= 1
√
3
− x
1 − x − 10 ≥ 0 x ≤ −9 i to jest rozwiązanie
28 paź 19:27