Proszę o pomoc
Miśka : Proszę o pomoc:
4x−3x − 12 =3x + 12 − 22x−1
28 paź 19:08
Miśka :
28 paź 19:16
think:
4
x − 3
x −0,5 = 3
x + 0,5 − 2
2x − 1
4
x + 2
2x − 1 = 3
x − 0,5 + 3
x + 0,5
| | 1 | | √3 | |
4x + |
| *22x = |
| *3x + √3*3x |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
4x + |
| *4x = |
| *3x + √3*3x |
| | 2 | | 3 | |
| | √3 | |
4x(1 + 0,5) = 3x( |
| + √3) / : 4x |
| | 3 | |
| 3 | | 3 | | 4√3 | | 4√3 | |
| = ( |
| )x*( |
| ) / : ( |
| ) |
| 2 | | 4 | | 3 | | 3 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
( |
| )3/2 = ( |
| )x ⇒ x = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
28 paź 19:18
Miśka : dziękuje
28 paź 19:22
kaska: jak się robi te buźki?
28 paź 19:25