potęga
max: mam problem z tym zadaniem
zapisz dane wyrażenie jako potęgę o podstawie 2:
8 * 3√4√16 * (12)7
28 paź 19:01
konrad: zapisz to porządnie
użyj dużego U do zapisania ułamka
28 paź 19:01
aniabb: użyj dużego U do ułamka będzie lepiej widać
28 paź 19:01
Beti: napisz je wyraźniej − użyj dużego U
28 paź 19:02
Beti:
28 paź 19:02
28 paź 19:04
28 paź 19:07
max: a co z 3√4
28 paź 19:08
lucy: 3√4=(22)1/3=22/3
28 paź 19:10
max: tamto podstawic a z tym ostatnim nie mmoge se dac rady:(
28 paź 19:11
max: dzieki

teraz tylko podstawić prawda
28 paź 19:14
max: | log28 − log42 + 3log51 | |
| |
| log84 | |
28 paź 19:23
max: log
28=3
3log
51=0
log
84=?
tego nie wiem mam to obliczyć i co dalej?
28 paź 19:26
Piotr:
8x = 4
23x=22
poradzisz sobie ?
28 paź 19:29
max: to podstawić i wyliczyć prawda?
28 paź 19:37
max: czemu 23x=22?
28 paź 19:39
max: możesz troszke jaśniej Proszę
28 paź 19:41
konrad: bo 8x=23x a 4=22
28 paź 19:42
28 paź 19:44
Piotr:
8= 23 to chyba jasne ?
28 paź 19:44
28 paź 19:45
max: tu mam wyliczyć te logarytmy
28 paź 19:45
Piotr:
to juz masz wszystkie wyliczone !
28 paź 19:48
28 paź 19:49
Piotr:
28 paź 19:51
max: wrócę jeszcze do tej potęgi jaki wynik tam wyjdzie bo mi wyszło
i co dalej
28 paź 19:59
Piotr:
jesli to jest dobrze to odejmujesz wykladniki.
28 paź 20:00
max: czy wynik będzie taki 2−51/3
28 paź 20:05
max: a jak to ruszyć bo z tego jestem noga
Rzucamy dwiema kostkami sześciennymi. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 10
b) iloczyn wyrzuconych oczek jest większy od 18
c) suma wyrzuconych oczek jest podzielną przez 3
28 paź 20:07