prawdopod. warunkowe
m.: przy danych P(B)=P(B') oraz P(A|B)+P(A|B')=4//5 oblicz P(A)
jak wykorzystać wzór na prawdopodobieństwo warunkowe ?
28 paź 18:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro P(B) = P(B') ... to wiesz, że P(B) = 0.5 ... skąd

bo przecież P(B) + P(B') = 1


| | P(A∩B) | | P(A∩B') | | P(A∩B) + P(A∩B') | |
P(A|B) + P(A|B') = |
| + |
| = |
| = |
| | P(B) | | P(B') | | P(B) | |
skąd ? ponieważ: P(A∩B) + P(A∩B') = P(A∩(B∪B')) = P(A∩Ω) = P(A)
28 paź 19:01
m.: no jasne, że też zapomniałem, że P(B)+P(B')=1
już wszystko jasne, wyszło mi, że P(A) to 3/10
wielkie dzięki !
Artur czy mógłbyś spojrzeć na jeszcze jedno zadanko, które dzisiaj podałem ?
bardzo proszę o podpowiedź
28 paź 19:20
m.: ok, już sobie chyba poradziłem, ale nie mam pewności co do wyniku.
28 paź 19:26