w trapezie równoramiennym
austra: W trapezie równoramiennym (który nie jest równoległobokiem) różnica miar kątów wewnętrznych
leżących przy jednym z ramion jest równa 50 stopni. Miara kąta tego trapezu jest równa:
a) 115' b) 90' c) 80' d) 65'
28 paź 18:55
+-: Jeżeli poprowadzisz wyskość tego trapezu ale nie przez wierzchołek otrzymasz dwa czworokąty
popatrz na ich kąty oraz jaka jest suma kątów czworokąta.
28 paź 19:48
austra: nie przez wierzchołek, czyli jak?
28 paź 20:43
Eta:

α+β=180
o z własności trapezu
β −α= 50
o −−− z treści zadania i dodając stronami otrzymasz
−−−−−−
2β= 230
o ⇒ β = 115
o −−− miara kąta rozwartego
to α= 65
o −−−− miara kąta ostrego
Nie napisałaś o jaki kąt pytają w zadaniu ?
28 paź 20:52