;
lisek: waza kosztowała 150 zł. Cenę tej way podniesiono dwukrotnie,najpierw o 10% a następnie o 20%. O
ile % należałoby podnieść jednorazowo cenę wazy,aby uzyskać taką samą kwotę jak po obu
podwyżkach
28 paź 18:49
aniabb:
1,2*1,1x=1,32x
o 32%
28 paź 18:50
lisek: nie do końca rozumiem to równanie
28 paź 18:51
aniabb:
pierwsza podwyzka 110% ceny = 1,1*cena
druga podwyżka 120% ceny po 1 podw. = 120%(1,1cena)= 1,2*(1,1cena) = 1,2*1,1 *cena =
1,32*cena = 132%ceny
132%ceny−100%ceny = 32%ceny
28 paź 19:23