Korzystając z definicji granicy właściwej lub niewłaściwej ciągu uzasadnić
adi0707: Witam,
Mam wielką prośbę, czy mógłby mi ktoś pomóc dokończyć to zadanie:
Korzystając z definicji granicy właściwej lub niewłaściwej ciągu uzasadnić równość:
b) [tex]\limn \to \infty \frac{2n+1}{n2}=0[/tex]
a więc zaczynam tak:
Mamy pokazać że dla każdego dowolnie małego epsilon istnieje takie [tex]n0[/tex]∊N że
wszystkie wartości [tex]an[/tex] o wskaźniku n∊N
[tex](n0<n)[/tex]⇒[tex]|\frac{2n+1}{n2}|<\epsilon\end{array}\right][/tex]
No i nie wiem jak wyznaczyć n z równania
I nie wiem jak ruszyć z c) [tex] \limn \to \infty In\ ({2n−5})=\infty[/tex]
28 paź 18:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
adi ... zauważ że tutaj tech nie działa
napisz to porządnie
28 paź 18:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2n+1 | | 2 | | 1 | |
zauważ, że: |
| = |
| + |
| |
| | n2 | | n | | n2 | |
wtedy:
dla n>n
0
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
an = |
| + |
| < |
| + |
| < |
| + |
| = |
| | n | | n2 | | n0 | | n02 | | | | | |
| | ε | | ε2 | |
= |
| + |
| < ε (gdy ε < 8) |
| | 2 | | 16 | |
28 paź 18:52
adi0707: | | 4 | |
zaraz poprawiam ale nadal nie rozumiem skąd to n0= |
| |
| | ε | |
28 paź 19:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tak sobie przyjąłem ... aby 'się zgadzało' oszacowanie
28 paź 19:05
adi0707: | | 2n+1 | |
Ok rozumiem ale jakbyś mógł mi tylko jeszcze powiedzieć jak wyznaczyć z równania |
| <ε |
| | n2 | |
samo n. Jakoś nie mogę wpaść na to.
28 paź 19:19