f^2
maciek: Dane jest równanie 3x2 −2x−4=0. Zapisz równanie kwadratowe, którego pierwiastki są :
a)o 2 mniejsze od pierwiastków danego równania
b)równe odpowiednio odwrotnością pierwiastkó danego równania
c) równe odpowiednio sumie i iloczynowi pierwiastków danego równania
28 paź 18:40
maciek: potrzebuje porpostu podpowiedzi jak sie to liczy.
28 paź 18:49
zombi: wzory vieta
28 paź 18:52
maciek: akurat tyle wiem, ale nie wychodzi
28 paź 18:53
aniabb:
więc
a)
| | 1−√13 | | −5−√13 | | 1+√13 | | −5+√13 | |
x1= |
| −2= |
| x2= |
| −2= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
(x−x1)(x−x2)=x
2+10/3 x + 4/3
b)
| | 3 | | 3 | |
x1= |
| x2= |
| usuń niewymiernośc i |
| | 1−√13 | | 1+√13 | |
(x−x1)(x−x2)= ....
c)
x1= 2/3 x2=−4/3
(x−x1)(x−x2)= x
2 +2/3x−8/9
28 paź 21:59