.
kol: dane są zbiory A= { x∊R : Ix−3I>2} i B ={x∊R:I2x−5I=2x−5} wyznacz zbiór A' ∩ B'
28 paź 18:33
kol: proszęęęę....
28 paź 18:51
kol: :(
28 paź 19:23
Krzysiek : LIczymy zbior A
Ix−3I>2 ⇒x−3>2⇒x>5 czyli x∊(5,∞)⋁x−3<−2⇒x<1 czyli x∊(−∞,1) Narysuj na osi te dwa przedzialy i
zauwaz zbior A=(−∞,1)∪(5,∞) wobec tego dopelnieniem zbioru A bedzie zbior A"=<1,5>
Liczmy zbior B
I2x−5I=2x−5.
Zauwaz ze opuscilismy wartosc bezwzgledna bez zmiany znaku KIedy mozemy opuscic bez zmiany
znaku.?Wtedy gdy x≥0 bo to z definicji wartosci bezwzglednej IXi=x dla x≥o WObec tego
nasz zbior B∊<0,∞) . Dopelniem zioru B bedzie zbor B"=(−∞,0)
Masz wyznaczone dopelnienia wiec narysuj sobie je na osi liczbowej i wyznacz ich iloczyn (czesc
wspolna )
Tyle juz zrobisz ?
28 paź 20:13
Krzysiek : ZAdlugo sie siedzi i pomylki . Nie wiem co mnie tak zacmilo z tym zerem
Zbior B ma byc takI2x−5I=2x−5 ⇒2x−5≥0 ⇒x≥2,5 czyli przedzial <2,5 ,∞) a dopelnienie B"
(−∞,2,5) . Co nie zmieni rozwiazania i czesc wspolna bedzie taka sama
28 paź 22:02
Gustlik:

Skorzystam z obliczeń Krzyśka, a potem z praw de Morgana −
https://matematykaszkolna.pl/strona/1060.html :
A=(−
∞,1)∪(5,
∞)
B=<2,5 ,
∞)
Teraz korzystam z prawa de Morgana: (AUB)'=A' ∩ B'
Najpierw wyznaczam sumę AUB, a potem jej dopełnienie − jest prościej.
AUB=(−
∞, 1)U<2,5, +
∞)
Z prawa de Morgana: A' ∩ B'=(AUB)'=<1, 2,5)
29 paź 00:30