rozwiązać
kuc: √3x−2+√x+1=√4x+1
28 paź 18:29
aniabb: podnieś obustronnie do kwadratu..potem pierwiastek po 1 stronie i jeszcze raz do kwadratu
28 paź 18:31
zombi: a podnieś sobie raz do kwadratu, później zostanie ci wyrażenie w stylu 2√coś tam, wtedy
podnieś sobie jeszcze raz do kwadratu i nie masz pierwiastków
28 paź 18:31
kuc: wychodzi mi dziwna Δ=√73..
28 paź 18:42
aniabb: Δ=37
28 paź 18:45
aniabb: ale pierwiastki nie gryzą..też można zapisać odpowiedź
28 paź 18:45
zombi: podnosisz raz do kwadratu dostajesz:
3x−2+x+1+2√(3x−2)(x+1)=4x+1
2√(3x−2)(x+1)=4x+2 /2
4(3x−2)(x+1)=(4x+2)2 tak dostałes?
28 paź 18:46
asdf: pierw dziedzina:
3x − 2 ≥ 0
x + 1 ≥ 0
4x + 1 ≥ 0
3x − 2 + x + 1 + 2p{

3x − 2)(x + 1) = 4x + 1
4x − 1 + 2
√(3x − 2)(x + 1) = 4x + 1
2
√(3x − 2)(x + 1) = 2
√(3x − 2)(x + 1) = 1 /
2
(3x − 2)(x + 1) = 1
3x
2 + x − 2 = 1
3x
2 + x − 3 = 0
Δ = 37
x
1 = U{−1 −
√37{6}
x
2 = U{−1 +
√37{6}
√37 ≈ 6,082
| | 5,082 | |
x2 = |
| ⇒ x2 ∊ D oraz x1 ∉ D |
| | 6 | |
ODP: Wartość x
2 jest rozwiązaniem równania.
28 paź 18:55
asdf: żebyś wiedział: na początku równania masz pierwiastek + pierwiastek = pierwiastek..możesz
podnieść do potęgi dlatego, że L ≥ 0 oraz P ≥ 0 (nie ma pierwiastka z liczby ujemnej w R, a
suma tych pierwiastków tym bardziej nie jest ujemna)
28 paź 18:57