.
mL: błąd bezwzględny przybliżenia liczby 2/11 jest równy 0,1%. przybliżenie tej liczby moze być
równe: a)0,18 b)0,1818 c)0,182 d)0,2
28 paź 18:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie za 100pkt ... wiesz co to błąd bezwzględny przybliżenia
28 paź 18:19
mL: WZGLĘDNY,PRZEPRASZAM
28 paź 18:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
nadal ... teraz pytanie brzmi ... czy wiesz co oznacza błąd względny
28 paź 18:26
mL: to iloraz błędu bezwzględnego i wartości mierzonej *100%, a błąd bezwzględny to różnica
wartości zmierzonej i dokładnej
28 paź 18:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a więc
| Δx | |
| = 0.1% ⇔ Δx = 0.001*x |
| x | |
| | 2 | |
x = |
| = .... ile  |
| | 11 | |
28 paź 18:40
mL: wydawało mi się na początku , że b) jest prawidłowe
28 paź 18:44