ciąg geometryczny
Ala: rozwiąż nierówność (lewa strona jest sumą wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego) :
| | log3 | |
3cosx + 9cosx + 27cosx + ... <= |
| |
| | log9 | |
28 paź 18:03
pp: to jest za trudne..
28 paź 18:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
| log3 | | log3 | |
| = |
| = 2 |
| log9 | | 2log3 | |
3
cos x = a
1
9
cos x = 3
2cosx = 3
cosx*3
cosx = a
1 * q
a)
|q| < 1 ⇒ 3
cos x < 1 ⇔ cos x < 0 ⇔ x =


S
∞ = ... wzór i dalej ciągniesz
28 paź 18:45
aniabb: tylko z log to wynik 1/2
28 paź 18:46
Ala:
ale czy aby na pewno ta równośc jest prawdziwa?
32cosx = 3cosx*3cosx
i czy to nie jst po prostu 3 * 3cosx ?
28 paź 18:49
aniabb: Artur ma dobrze
3*3cosx =31+cosx
28 paź 18:52
Ala: ach, tak, przepraszam, mój błąd
28 paź 18:54
Ala:
czyżby wynikiem był:
28 paź 19:11
aniabb: x∊(−π/2 +2kπ : π/2 +2kπ )
28 paź 19:33