zadanie z rzutem po łuku
alfa:

zadanie dla hardcora
Z baszty o wysokości H=10m wyrzucono kamień z prędkością V
0 =10 m/s pod kątem α=30* do
horyzontu. Znajdź czas lotu kamienia, jak daleko upadnie kamień od baszty (Z), na jaką
wysokość maxymalną się wzniesie (Hmax) i z jaką prędkością upadnie?
Wiem, że to fizyka, ale może ktoś ma pomysł z jakich wzorów wziąść pozostałe dane. Proszę o
pomoc
28 paź 17:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
tor lotu możesz podzielić na dwa odcinku −−−− rzut po łuku (od momentu wyrzucenia do momentu
gdy kamien jest znowu na wysokości 10m) i 'spadek ukośny' czy coś takiego (od 10 metrów aż do
opadnięcia)
zastosuj poznane wzory.
28 paź 18:17
alfa: chodzi o to, że w momencie wyrzucenia kamień jest na wysokości 10m... nie znam wysokości
maksymalnej
28 paź 18:36