Zapisz w notacji wykładniczej.
Jam: Gwiazda znajduje się w odległości 5,5*10
16km od Ziemi. W ciągu roku światło przebywa drogę
9,46*10
12km. W odległości ilu lat świetlnych od Ziem znajduje się ta gwiazda? Zapisz tę
wielkość w notacji wykładniczej.
Odpowiedź: Około 5,8*10
3 lat świetlnych.
Będę bardzo wdzięczna za szczegółowe obliczenia krok po kroku.
28 paź 17:38
Artur ..... :
odległość to 5.5*10
16 km
1 rok świetlny = 9.48*10
12 km
1 rok świetlny = 9.48*10
12 km
X lat świetlnych = 5.5*10
16 km
| | 9.48*1012 | |
⇔ X lat świetlnych = |
| lat świetlnych = .... dokończ sam/−a |
| | 5.5*1016 | |
28 paź 17:43
Jam: Dalej nie rozumiem. A przynajmniej wychodzą mi jakieś wyniki z kosmosu...
28 paź 17:52
Jam: Dobra, już mam, ale wyszło mi tylko jak podzieliłam na odwrót.
28 paź 17:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo powinno być na odwrót podzielone
28 paź 18:19
zombi: wyobraź to sobie tak
| 1 | | 9.blabla | |
| = |
| na ukos powymnażaj |
| X | | 5.blabla | |
| | 5.blabla | |
i dostaniesz X= |
| |
| | 9.blabla | |
28 paź 18:27