ROWNANIA KWADRATOWE PARAMETRY
POMOCY.BŁAGAM: zbadaj liczbe rozwiazan rownania ze wzgledu na parametr m (m ∊R)
napisz wzór który każdej wartości parametru m przyporządkowuje jego liczbe rozw
(m−3)x2 + (m−2)x +1=0
28 paź 17:35
konrad: a kiedy równanie kwadratowe ma lub nie ma rozwiązania?
28 paź 17:46
POMOCY.BLAGAM: Δ>0 − 2rozw
Δ=0 1 rozw
Δ<0 brak rozwiazan
teorie znam, gorzej w praktyce, pomożesz?
28 paź 17:48
konrad: no to oblicz tą delte i rozwiąż odpowiednie nierówności i równanie
28 paź 17:49
POMOCY.BLAGAM: Δ=m2−8m+16
i co dalej
28 paź 17:55
konrad:
no i teraz rozwiąż m2−8m+16=0
28 paź 17:57
POMOCY.BLAGAM: wycodzi ze ma jedno rozwiazanie dla m nalezącego do 3 i 4. tylko to jest spełnione dla równania
kwadratowego. a dla liniowegio?
28 paź 18:00
POMOCY.BLAGAM: a trudno nie zrobie tego nie wychodzi mi
28 paź 18:02
konrad: z tego wyjdzie jeden pierwiastek:
m2−8m+16=0 ⇔(m−4)2=0
czyli dla m=4 masz jedno rozwiązanie
teraz kiedy (m−4)2<0 ?
i (m−4)2>0 ?
28 paź 18:05
zombi: po kolei wszystkie przypadki
−dla jakich m równanie nie ma rozwiązań (Δ<0)
−dla jakich m równanie ma jedno rozwiązanie (Δ=0)
−dla jakich m równanie ma dwarozwiązania (Δ>0)
−dla m=3 ile ma rozwiązań
28 paź 18:21