Narysuj ( chodzi mi tylko o przekształcenie)
Robert: Narysuj ( chodzi mi tylko o przekształcenie wzoru, tak aby zawierał równanie okręgu)
x2+y2−2x+4y+11≤0
28 paź 17:32
Eta:
To nie jest równanie okręgu!
Może miało być (−11
28 paź 17:34
Robert: faktycznie chyba źle przepisałem
28 paź 17:35
:): x2 − 2x + y2 + 4y + 11 ≤ 0
(x − 1)2 + (y + 2)2 + 6 ≤ 0
28 paź 17:35
Eta:
x2+y2−2x+4y−11≤ −−−− to jest równanie koła
S( 1, −2) r= √12+(−2)2+11= √16= 4
k: (x−1)2+(y+2)2= 16
28 paź 17:36
maniek: Wiem, że to nie mój temat za co bardzo przepraszam, ale mam proste pytanie:
Czy można obliczyć śr. geometryczną z l. ujemnych? Np.: −1 2 4 1
28 paź 17:38
Robert: "

" czyli ten 1 wzór co podałem też może zawierać też równanie okręgu ?
28 paź 17:45
Robert: chyba nie bo r byłby ujemny no nie ?
28 paź 17:47